Vulin: Napad na biće RS, odgovoriti jedinstvom

Izvor: RTS, 24.Jan.2019, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Napad na biće RS, odgovoriti jedinstvom

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je inicijativa SDA za promenu naziva Republika Srpska provokacija i napad na samo biće RS, na koji se, poručuje, mora odgovoriti jedinstvom.
"Naravno da je to pravno apsolutno nemoguće, pošto je Ustavom BiH jasno određeno ime entiteta koji se zove Republika Srpska. Ne možete vi odlukom Ustavnog suda menjati sam Ustav", rekao je Aleksandar Vulin novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Beogradu upitan da prokomentariše incijativu SDA za promenu imena RS.

Dodao je da je veoma zabrinut zbog te inicijative, ali ne zato što ona može da ukine RS, jer ne može, već zato što govori o veoma lošim namerama prema RS i prema Srbima koji žive u BiH.
Prema njegovim rečima, ta inicijativa će blokirati politički život u Bosni i Hercegovini i produbiti podele.
"Ova inicijativa će izazvati reakcije kod Srba u BiH, i ja se zaista nadam da će Srbi u BiH pokazati smirenost, ali i više od svega, pokazati jedinistvo. Na ovakvu provokaciju, na ovakav napad na samo biće Republike Srpske mora se odgovoriti jedinstvom", poručio je Vulin.
Podsetio je da je Srbija garant Dejstonskog sporazuma i da je za nas bilo kakva promena tog sporazuma apsolutno neprihvatljiva.
"Samo dva entiteta i tri naroda mogu da se dogovore ako nešto hoće da promene, nikakvi sudovi, a posebno nikakva sila. Veoma sam zabrinut za razvoj političke situacije u BiH. Znam da će Republika Srpska opstati i samo Srbe molim da budu mirni i da budu jednistveni", poručio je Vulin.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.