Vulin: Moramo da naučimo da plaćamo porez

Izvor: RTS, 02.Maj.2014, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Moramo da naučimo da plaćamo porez

“Jedno društvo i njegov uspeh se meri po tome koliko se brine o svojim najslabijima”, kaže ministar Aleksandar Vulin. “Moramo da budemo štedljiviji, disciplinovaniji i moramo da naučimo da plaćamo porez”, naglašava Vulin.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin počeo je rad na novoj dužnosti posetom SOS Dečjem selu "“Dr Milorad Pavlović”" u Sremskoj Kamenici, čijim je štićenicima predao pomoć od pet tona sredstava za higijenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dar novosadske kompanije "“Albus"”, prenosi Tanjug.

Posle obilaska prostorija i razgovora sa rukovodstvom Dečjeg sela, Vulin je izjavio da je u našem društvu potrebno više štedljivosti i discipline, naglasivši da, između ostalog, “moramo da naučimo da plaćamo porez”, kako bismo ovoj deci i drugim socijalnim kategorijama mogli na pravi način da pomognemo.

“Jedno društvo i njegov uspeh se meri po tome koliko se brine o svojim najslabijima”, istakao je Vulin i dodao da deca bez roditeljskog staranja moraju da imaju našu najveću pažnju i punu negu.

“Država Srbija nije toliko siromašna da bi ova deca upoznala oskudicu i nemaštinu”, rekao je ministar naglasivši da je država tu da pomogne koliko god je moguće.

"Da bi ta pomoć bila ostvarena na pravi način, “moramo da budemo drugačiji, štedljiviji,  disciplinovaniji. Moramo da naučimo da plaćamo porez”", naglasio je Vulin.

“"Radujem se zbog toga, ali moraću da zamolim poresku inspekciju da proveri da li je i poreska prijava darodavca baš na nivou tako velikog poklona. Ako nije, taj darodavac trebalo bi da zna da je uzeo od ove dece”", rekao je Vulin.

Napominjući da poklon koji je predat toj ustanovi nije finansiran iz budžeta, nego da su radnici “"Albusa"” odvojili deo svog profita za to, ministar je naglasio da bi trebalo da bude promenjen odnos prema darodavcima.

Oni koji odvajaju deo svojih prihoda za socijalne potrebe treba, kaže, da budu oslobođeni poreza ili da se na neki drugi način stimuliše takvo društveno odgovorno ponašanje.

Radnici nisu krivi za dugove i krizu

Aleksandar Vulin je rekao da ne smatra da su radnici u javnom sektoru krivi za krizu u Srbiji, dubioze i napravljene velike dugove, napominjući da eventualnim protestima protiv Vladinih mera opšte racionalizacije problemi koje imamo neće moći da budu rešeni.

Ističući da se uskoro očekuje primena donetih mera kao i donošenje novih mera racionalizacije, on je napomenuo da postoje odluke koje mora da donese Vlada Srbije, ali ima i onih koje u okviru ministarstava "možemo i sami da uradimo, na primer da se odreknemo dnevnica ili da smanjimo nepotrebna putovanja".

Odgovarajući na pitanje da li se mogu očekivati protesti u školstvu, zdravstvu ili drugim sektorima, zbog primene restriktivnih mera, Vulin je napomenuo da može da razume eventualne proteste zaposlenih, ali je dodao da se na taj način stvari ne mogu rešiti.

Manjak u državnoj kasi može biti nadoknađen štednjom ili zaduživanjem, smatra Vulin i naglašava da, ukoliko nastavimo zaduživanje, "potrošićemo školu ove dece, potrošićemo njihovo zdravstvo".

"Mi smo, na sreću ili nažalost, došli u vreme kada dugovi moraju da se plaćaju, što znači da ne možemo da pravimo nove", naglasio je ministar Vulin.

Direktor Dečjeg sela Srđan Egić zahvalio je Vulinu što je svoj rad na novoj dužnosti počeo baš iz ove značajne ustanove, sa 40 godina dugom tradicijom, naglasivši da na taj način država pokazuje da shvata važnost te institucije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin u Dečijem selu: Društvo se meri po tome koliko brine o najslabijima

Izvor: Kurir, 02.Maj.2014

Našem društvu potrebno je više štedljivosti i discipline. Između ostalog, moramo da naučimo da plaćamo porez kako bismo ovoj deci i drugim socijalnim kategorijama mogli na pravi način da pomognemo, kazao je ministar..SREMSKA KAMENICA - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.