Vulin: Migranti ne prelazi granice Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Mar.2016, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Migranti ne prelazi granice Srbije

Priliv migranata u Srbiju je zaustavljen, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i istakao da Srbija u vreme izbegličke krize mora da vodi računa o sebi, a ne da rešava velike svetske probleme.

"Niko ne prelazi granice Srbije", rekao je Vulin za televiziju Pink odgovarajući na pitanje kakva je situacija sa kretanjem migranata.

On je istakao da u vreme kada se jedan deo evropskih zemalja zalaže za otvaranje, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << a drugi za potpuno zatvaranje granica, Srbija mora da vodi računa o sebi kao zemlja koja se, naglasio je, nalazi između "čekića i nakovanja".

"Ukoliko zemlje koje se nalaze iza nas na tom putu ili zemlje krajnje destinacije ne žele da prime migrante ni Srbija neće moći da im obezbedi prolaz kroz svoju teritoriju", rekao je Vulin.

On je naveo i da Srbija razume da je najveći pritisak u vreme izbegličke krize trpi Grčka.

"Zato smo tražili od evropskih partnera da Grčka bude potpuno uključena u proces traganja za zajedničkim resenjem. Sve se ovo dešava zato što Evropa nema zajednicko rešenje", smatra ministar.

Vulin je ocenio da je aktuelna kriza najveći izazov s kojim se Evropska unija suočila od svog osnivanja i dodao da ukoliko EU ne bude bila u stanju da formuliše jedinstvena pravila i nametne ih svim svojim članicama "teško da će moći da govori o sebi kao organizovanoj grupi".

On je dodao da rešenje izbegličke krize nije na teritoriji Srbije niti evropskih zemalja već, kako je rekao, na severu Afrike gde je sve i počelo.

"Rešenje je tamo gde su počeli ratovi i gde su neke zemlje na duži vremenski period urušene i ne postoji politička stabilnost", poručio je Vulin.

Povodom predstojećeg samita između EU i Turske, Vulin je rekao da Evropa mora da uloži još veći napor da zajedno sa Turskom povrati političku stabilnost na severu Afrike.

"Ako je to moguće, onda je moguće i zadržati migrante, a onda i vratiti neke od njih. Bez toga to nije moguće. Srbija, ipak, neće to rešavati. Naša politika je da, na prvom mestu, vodimo računa o sebi, a ne pokušavamo da rešavamo velike svetske probleme", istakao je on.

Vulin je dodao da Srbija vodi računa o svim svojim građanima i podvukao da svako ljudsko biće na njenoj teritoriji zaslužuje poštovanje i zaštitu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.