Vulin: Malo je 100 godina da zaboravimo...

Izvor: Mondo, 01.Okt.2016, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Malo je 100 godina da zaboravimo...

Ministar za Aleksandar Vulin poručio da Srbija, nad kojom je izvršen poslednji veliki greh 20. veka strašnim bombardovanjem, ne može da se zakune da ratova više neće biti, ali želi da se rodi jedan naraštaj koji neće upoznati rat.

Foto: TANJUG/ foto HINA/ Daniel KASAP

"Red je i običaj na ovakvim mestima da se da veliko obećanje - da se zakunemo da više neće biti ratova. Srbija tu reč pred vama ne može da da", rekao je ministar, koji je predvodio državnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ceremoniju u čast palim junacima na Solunskom frontu, na srpskom vojnickom groblju Zejtinlik u Solunu.

Kako kaže, Srbija nije želela ni vodila Prvi i Drugi svetski rat, nije tražila ratove devedesetih, te tako ne može reći da ratova neće biti i da se zakune da će svet živeti u miru.

"Ne može Srbija nad kojom je učinjen strašan, veliki greh, greh koji odzvanja čitavim svetom, da se zakune da će svet živeti u miru. Ali, narod slobode i narod stradalnika, kakvi Srbi jesu, može da traži reč od velikih i moćnih da svet zaista živi u miru. A mi ćemo tu reč zahvalno primiti i moliti se da se održi zauvek", rekao je Vulin na obeležavanju 98. godišnjice proboja Solunskog fronta.

"Ne daju nam mrtvi da ih obrukamo. Ne daju nam mrtvi da svojim životom ne dokazemo njihovu vrednost. Zato, u ime nasih sinova i unuka, od velikih i mocnih tražim da Srbima ispune jednu jedinu želju koju sanjaju hiljadu godina - da rodimo samo jedan naraštaj koji će prohodati, porasti, živeti i umreti i da ne zarati. Samo jedan. Samo jednom u hiljadu godina. To je naša molitva, to je naš dug", rekao je ministar.

On je poručio da svaki narod ima neko mesto kome se vraća, mesto hodočašća pred koje dođe da se pokloni i da se izmeri, da vidi da li je dostojan onih koji su koračali pre njega i da li će ostaviti uspomenu za one koji dolaze posle njega.

"Svaki narod koji zaslužuje tako da se zove ima jedno parče zemlje pred kojim se pokloni, poljubi i ćuti. Zejtinlik je to mesto. Na ovom parčetu svete grčke zemlje posvećene i našim kostima, 100 godina je prošlo a mi pamtimo", rekao je ministar predvodećhi državnu delegaciju na ceremoniji obeležavanja 98. godišnjice proboja Solunskog fronta.

Kako kaže, malo je 100 godina da zaboravimo, kako je bilo, sa kime smo delili hleb i krv, te kako su u naša grčka, francusta, ruska, britanska, italijanska, rumunska braća sa nama delila hleb i krv.

"Malo je 100 godina da zaboravimo ko je gde bio, jer nisu svi isti. Žrtve su svuda iste, ali borba za slobodu nije. Sa našom braćoim mi smo umirali za slobodu svog, ali i svakog drugog naroda", rekao je Vulin.

Poručuje da Srbija neće zaboraviti, niti dopustiti da neko drugi svojom željom promeni istinu "sa kim smo se borili i za šta smo se borili".

Vence su položile delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zvaničnici Republike Grčke, diplomatski predstvanici Francuske, Britanije, Rusije, Italije i predstavnici udruženja građana.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.