Vukosavljević: Staro sajmište čuva sećanje na žrtve

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Feb.2020, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević: Staro sajmište čuva sećanje na žrtve

Zakonom o Memorijalnom centru "Staro sajmište" osniva se ustanova koja će biti posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru današnjeg starog sajmišta, odnosno na prostoru nacističkog logora "Jevrejski logor Zemun" i "Prihvatni logor Zemun", rekao je obrazlažući predlog zakona ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

On je u Skupštini objasnio da će Memorijalni centar "Staro sajmište" izmedju ostalog obavljati >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << poslove prikupljanja, sredjivanja, čuvanja, izlaganja, održavanja i korišćenja, istraživanja i prezentovanja muzejskih, arhivskih i filmskih dokumenata i predmeta.

Memorijalni centar biće mesto i za obrazovno-vaspitne, naučno-istraživačke i izdavačke poslove kao i organizovanje manifestacija i akcija negovanja sećanja na žrtve i logora Zemun, ali i prolaznog logora "Topovske šupe" na beogradskom trgu Autokomanda, dodao je Vukosavljević.

On je dodao da je predlogom zakona predvidjena eksproprijaicija nepokretnosti na prostoru Starog sajmišta za potrebe memorijalnog centra, kao i da su u pisanju zakona uzeta u obzir evropska iskustva, na primer državnog muzeja "Aušvic Birkenau" u Poljskoj, čiji je osnivač republika.

"Osnivanjem memorijalnog centra čuvaćemo uspomenu na žrtve prošlosti i podsećati da se stradanja ne smeju ponoviti a donošenjem zakona obezbediti prikupljanje podataka, obradjivanje i obezbedjivanje tih podataka na jedinstven način na jednom mestu", rekao je Vukosavljević u Skupštini.

Ovaj predlog je u dosadašnjoj raspravi naišao na odobravanje svih govornika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici jednoglasni o Memorijalnom centru "Staro sajmište"

Izvor: RTS, 18.Feb.2020

Poslanici Skupštine Srbije podržali su u raspravi u parlamentu Predlog zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište". Ocenili su da je važno negovati kulturu sećanja, naročito u vreme kada se dešava pokušaj istorijskog revizionizma. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.