Vukmirović: Milošević nije predstavnik prognanog naroda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2020, 18:34

Vukmirović: Milošević nije predstavnik prognanog naroda

"Ne postoji narod koji moli za oprost sopstvenog progona", poručuje na godišnjicu progona Srba iz Hrvatske u operaciji ''Oluja'' Maniša Vukmirović, koji je sa 19 godina u koloni izbeglica iz Gline stigao u Srbiju, i napominje da odlazak političkog predstavnika Srba u Hrvatskoj na obeležavanje godišnjice te vojno-policijske operacije nije volja proteranog naroda iz Republike Srpske Krajine.

Vukmirović kaže da se tragedija i patnja jednog naroda ne mogu izbrisati gumicom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz pamćenja ''zarad asfaltiranog puta kroz jedno srpsko selo ili uvođenja struje u nekoliko srpskih kuća'' čime aludira na odlazak potpredsednika Vlade Hrvatske Borisa Miloševića u Knin.

Vukmirović, koji danas radi kao nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u OŠ "Sava Šumanović" Zemunu, kaže da informacije iz koje dolazesa prostora današnje Hrvatske, pa i nekadašnje Republike Srpske Krajine Hrvatske, a delom i od njegove rodbine koja živi tamo, ne prima ''euforično kao pre dvadesetak godina'', te da tako nije primio ni vest o odlasku Miloševića u Knin što je, kaže, legitimni čin budući da se radi o članu hrvatske vlade.

''On je postao član Vlade Hrvatske na osnovu ''političke kvote'', legitimno, ali neproporcijalno etničkim odnosom stanovništva, a još manje trenutnom političkom voljom i ambijentom u Hrvatskoj. Samim tim, na taj gest gledam kao na odluku njegove političke partije da u tom trenutku odreaguje na takav način i ništa više od toga'', kaže Vukmirović.

Međutim, on postavlja pitanje koga Milošević predstavlja u Kninu jer, kako kaže,on nije predstavnik prognanog naroda iz Hrvatske.

''Odlazak u Knin nikako nije volja naroda prognanog iz Hrvatske i Republike Srpske Krajine, nakon iste te Oluje, jer bi da je tako, to bio slučaj istorijski vrednog mazohističkog paradoksa. Ako se uzmu u obzir racionalna emocija, patnja, stradanja, pa na kraju i ono što se u narodu najčešće opravdava kao ''politička mudrost'', Miloševiću nije mesto u Kninu'', smatra Vukmirović.

Na 25.godišnjicu stradanja i progona svojih sunarodnika, ističe da su Srbi iz Krajine ponosan narod, narod koji trpi i ćuti, ponekad, kaže, i preko mere.

''Taj narod u sebi nosi istorijski paradoks, da je u trenutku pomisli da je nakon progona slobodan, bio ponovo progonjen, neretko hapšen. Uz sve to, danas živi slobodno, po celom svetu, kome radom vraća deo slobode koju je izborio'', kaže maniša Vukmirović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.