Vujović: Srbija će dogodine imati suficit u budžetu

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2016, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Srbija će dogodine imati suficit u budžetu

Ministar finansija Dušan Vujović danas je izjavio da će Srbija u 2017. godini imati primarni budžetski suficit, jer će prihodi biti veći od rashoda ako se ne uračunaju rashodi za kamate, kao i da će biti manje učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP).

Vujović je obrazlažući predlog budžeta za 2017. godine i prateće zakone u Skupštini Srbije rekao da je stanje u državnoj kasi bolje nego što je bilo planirano.

Kako je objasnio, zbog boljih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rezultata u budžetu od januara će biti veće zarade u delu javnog sektora i penzije.

On je kazao da će deficit budžeta opšte države na kraju ove godine biti 2,1 odsto, a možda i manji čak i kad se preuzmu dugovi nekih preduzeća u hemijskom kompleksu.

"Potrošeno sve što je planirano, ali su prihodi veći 110 milijardi, od čega su 50 milijardi dinara neporeski prihodi, a poreski prihodi su 60 milijardi, usled privrednog rasta i bolje naplate poreza", istakao je Vujović.

Po rečima ministra, u Srbiji se uspešno sprovodi fiskalna konsolidacija, popravljen je kreditni rejting zemlje i napravljen je ogroman napredak u poboljšanju uslova za poslovanje.

U narednoj godini, kako je istakao, privredni rast će biti tri odsto, čemu će 0,6 odsto doprineti izvoz i oko jedan odsto biće doprinos potrošnje, najvećim delom usled većih plata u privatnom sektoru.

Vujović je kazao da je cifra od 25,6 milijardi dinara budžetskog deficita u 2017. godini, što je 0,6 odsto BDP-a, bez projektnih zajmova, uporediva sa deficitom u ovogodišnjem budžetu.

Ukazao je da je predlog budžeta za 2017. godinu dostavljen Skupštini kasnije nego što predviđa budžetski kalendar jer su se čekali rezultati u državnoj kasi za tri kvartala ove godine, koji su bili bolji od planiranih, kako bi sa Međunarodnim monetarnim fondom bio usaglašen finansijski plan na osnovu boljih očekivanja i u narednom periodu.

Ministar je istakao da je za 2017. planirano smanjenje udela budžetskih troškova za zarade u BDP i da je produžen režim zabrane zapošljavanja do kraja naredne godine.

On je kazao da je zahvalan Skupštini Srbije što je za 400 miliona dinara smanjila troškove u 2017. u odnosu na prvobitan plan.

"Mnogi budžetski korisnici nisu bili kooperatvni u planiranju troškova", rekao je Vujović.

Načelna rasprava o predlogu budžeta i pratećim zakonima biće nastavljena u 15.00 časova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.