Vujanović: Srbija nije tuđina

Izvor: RTS, 20.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović: Srbija nije tuđina

Građani crnogorske nacionalnosti koji žive u Srbiji treba da je poštuju i ulažu u njen razvoj, jer Srbija nije tuđinska zemlja, rekao u Lovćencu predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je u Lovćencu da građani crnogorske nacionalnosti koji žive u Srbiji treba da poštuju državu Srbiju i ulažu u njen razvoj, jer Srbije za njih nije tuđinska zemlja, a da treba da sačuvaju svoj nacionalni identitet.

"Crnogorci nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tuđinci u Srbiji i ona za njih nije tuđinska zemlja, kao što ni Srbi nisu tuđinci u Crnoj Gori i ona za njih nije tuđinska država", rekao je Vujanović, obraćajući se građanima okupljenim ispred sedišta Crnogorskog udruženja "Krstaš".

Vujanović je Crnogorcima poručio da poštuju državu Srbiju i ulažu u njen razvoj zbog dobrih odnosa dve zemlje, i naglasio da treba da sačuvaju svoj nacionalni identit, u čemu će im pomoći i zvanična Podgorica.

Na kraju trodnevne posete Srbiji, Vujanović je u Lovćencu, mestu sa oko 3.000 stanovnika u bačkoj opštini Mali Iđoš, razgovarao s predstavnicima Crnogorskog udruženja "Krstaš" i predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem.

Predsednik Izvršnog veća rekao je da je Vojvodina područje u koje su svi odnekud došli, pa je jedan od prioriteta da se omogući nesmetan rad društava i organziacija koje neguju uspomenu na svoj zavičaj.

"Ono što je suštinski interes svih nas, bez obzira kojim jezikom govorimo, jeste da deca koja se rađaju u Vojvodini ne odlaze u inostranstvo, nego da ostanu ovde", rekao je Pajtić.

Predsednik Udruženja "Krstaš" Nenad Stevović, izjavio je da su članovi tog udruženja predložili da predsednik Crne Gore i predstavnici Srbije iniciraju formiranje komisije za zajedničko rešavanje pitanja iz oblasti prava građana jedne i druge države.

"Zamolili smo predsednika Crne Gore da sva pitanja nacionalnih prava Crnogoraca u Srbiji stavi na listu prioriteta u bilateralnim odnosima sa Srbijom", saopštio je Stevović.

Meštani Lovćenca dočekali su Vujanovića burnim aplauzom na centralnom trgu, uz crnogorsku narodnu muziku i s transparentom "Dobro došao predsjedniče".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.