Vujačić: Tražili su ostavku od mene

Izvor: Danas, 18.Nov.2014, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujačić: Tražili su ostavku od mene

Beograd - Dekan Fakulteta političkih nauka Ilija Vujačić izjavio je juče da ne zna ko stoji iza napada na njega, niti je bilo koga označio kao inspiratora ili pokretača tog događaja. Vujačić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare demantovao pisanje pojedinih medija da je u razgovoru sa policijom doveo u vezu sa napadom profesore FPN Branka Vasiljevića i Slavišu Orlovića, kao i profesora Megatrenda Zvonka Gobeljića. Vujačić je rekao da je na pitanje policije da li je sa nekim >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u sporu, pomenuo više od desetak imena koja su u vezi sa događanjima na fakultetu i van te ustanove, ali da nikoga nije povezao sa napadom na njega koji se dogodio u subotu. Među tim imenima su prodekani, predsednik Saveta fakulteta i Olja Bećković, za koju, kako je kazao, sigurno ne misli da stoji iza fizičkog napada na njega.

Predsednik Saveta FPN Zoran Stojiljković smatra da je Vujačić napadnut zato što je dekan te visokoškolske ustanove i što je svoj posao obavljao prema visokim profesionalnim standardima. On je naveo da se na dekana i upravu FPN-a duže vreme vrše pritisci i pretnje, čiji je cilj da se promeni politika fakulteta ili da se dekan povuče sa funkcije.

- Imamo dobar razlog da verujemo da je ovaj napad deo istih pritisaka - naveo je Stojiljković i ponovio da iza medijskih spekulacija o nalogodavcima napada ne stoje ni Vujačić, niti organi fakulteta.

Profesor Vujačić rekao je da su ga u subotu ujutru ispred zgrade u kojoj živi s leđa napala dva mladića. Oni su mu zadali po dva udarca u ruke i pokušali da ga naprskaju suzavcem, ali u tome nisu uspeli, jer su pobegli. On je kazao i da je mladiće video sat vremena ranije u svojoj ulici, ali da tome nije pridavao značaj.

Vujačić je istakao da ga je pre dva meseca kontaktirao poznanik i najavio da se u tabloidu sprema tekst o njegovom privatnom životu i radu i da ne treba da se iznenadi ako mu se desi isto što i njegovom kolegi, koji je ranije fizički napadnut. Sugerisano mu je da se ništa od toga neće dogoditi ako podnese ostavku na mesto dekana. Vujačić je o tome obavestio Nastavno-naučno veće FPN-a, ali ne i policiju, jer, kako je kazao, te pretnje nije smatrao ozbiljnim. On je poručio da neće dozvoliti da se naredni dekan bira u neregularnim uslovima i da će tokom tog postupka obezbediti poštovanje svih demokratskih procedura. Na pitanje da li se oseća bezbedno, Vujačić je odgovorio potvrdno, uz opasku da će videti da li će tako i biti.

Protest studenata

Studenti Fakulteta političkih nauka protestovali su juče ispred zgrade te visokoškolske ustanove zbog napada na dekana Iliju Vujačića i sve učestalijeg nasilja na Beogradskom univerzitetu. Oni su zatražili da nadležni otkriju ne samo direktne izvršioce već i nalogodavce ovog incidenta. Docent na FPN Vladimir Pavićević je rekao da ovo što se desilo nije samo napad na Vujačića već i na sve istraživače, profesore i studente koji se bore za demokratsko društvo.

Vučić: Istraga o inspiratorima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da očekuje da budu otkriveni inspiratori napada na dekana FPN-a Iliju Vujačića i da građani Srbije mogu da se osećaju bezbedno. „Uhvaćeni su napadači i pomagači i sada se istražuje da li su postojali inspiratori napada na profesora Vujačića ili ne“, kazao je Vučić novinarima u Staroj Pazovi.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.