Vudrou Klark dobio počasni doktorat Megatrenda

Izvor: Blic, 05.Jun.2014, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vudrou Klark dobio počasni doktorat Megatrenda

Beograd - Američki naučnik Vudrou Klark danas je u Beogradu dobio počasni doktorat Univerziteta Megatrend.

Mića Jovanović i Vudrou Klark

- Za 25 godina postojanja Megatrend Univerziteta ovo je deseti počasni doktorat. Vrlo smo selektivni. Za četvrt veka na ovom univerzitetu je ukupno doktoriralo 279 ljudi. To daje jasnu sliku koliko je teško doktorirati na Megatrendu - rekao je vlasnik i rektor tog univerziteta Mića Jovanović.

On je na ceremoniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dodele počasnog doktorata Klarku naveo da mnogi na državnim univerzitetima kritikuju privatne univerzitete.

Megatrend bi mogao da dobije američkog vlasnika

Jovanović je potvrdio da postoji mogućnost da jedan američki univerzitet otkupi deo vlasništva nad Megatrendom, radi unapređenja nastave i naučnoistraživačkog rada.

Prema njegovim rečima, pre tri, četiri godine jedan američki multinacionalni univerzitet poslao je svoje predstavnike koji su bili zainteresovani da kupe Megatrend univerzitet.

"Posle toga mi smo malo razmišljali i konsultovali se, zaključivši da je sigurno da Megatrend univerzitet ne može da se proda u celosti", kazao je Jovanović.

- Ovoliko koliko je na Megatrendu doktoriralo za 25 godina na državnim univerzitetima doktorira za godinu, dve - istakao je Jovanović.

Jovanović je, međutim, dodao da na državnom Beogradskom Univerzitetu ima 95.000 studenata i oko 10.000 profesora, te je "normalno da tu bude srazmerno veći broj doktoranata nego kod nas".

- Ko nas stavlja u istu korpu sa onima koji imaju hiperprodukciju doktora nauka, greši. Podaci na Megatrendu su javni i mi imamo samo 279 doktora nauka za 25 godina - rekao je on.

Jovanović je dodao da je Megatrend podjednako selektivan kad se radi o izboru predsednika tog univerziteta i najavio da će Vudrou Klark biti izabran za tek petog predsednika za 25 godina, kako se očekuje na jesen.

Vudrou Klark je izrazio zahvalnost zbog dobijanja zvanja počasnog doktora Megatrend Univerziteta i istakao da se on nije bavio samo klimatskim promenama nego i traženjem rešenja.

- Problem sa klimatskim promenama smo mi sami. Mi utičemo na klimu. Ljudi i vlade odbijaju da priznaju da postoji problem. Jedna od zemalja koje to najviše odbijaju, jeste moja zemlja - poručio je američki naučnik.

Klark je izrazio uverenje da Srbija može da bude jedna od zemalja koje će predvoditi zelenu industrijsku revoluciju, jer "mi u SAD zaostajemo na tom polju".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.