Vučić zatražio izvinjenje od OEBS-a

Izvor: B92, 02.Jun.2014, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić zatražio izvinjenje od OEBS-a

Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić zatražio je izvinjenje od predstavnice OEBS-a za slobodu medija Dunje Mijatović zbog navoda o cenzuri u Srbiji.

Premijer navodi da veruje da je Mijatovićeva obmanuta i da ne želi "ni da pomisli da se iza niza neistina koje je iznela protiv Srbije krije neka druga politička namera".

Vučić piše i da se protiv njega vodi najprljavija kampanja i u zemlji i inostranstvu, a da se nada da će dočekati ili izvinjenje od OEBS-a ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokaze za tobožnje kršenje ljudskih prava u Srbiji.

"Veoma zabrinut zbog teških reči koje ste na račun zemlje čiju Vladu vodim uputili, bio sam primoran da proverim sve navode iz vašeg saopštenja", piše Vučić i dodaje da nije uobičajeno da predsednik Vlade jedne zemlje odgovara zvanično, u pismenoj formi, na "jedno jedino pisano saopštenje".

Premijer Srbije, u pismu sa memorandumom kabineta predsednika Vlade i njegovim svojeručnim potpisom, navodi da je zamolio OEBS za obaveštenja o bilo kakvom dokazu koji bi potvrdio da je Vlada Srbije onesposobljavala sajtove "Druga strana" i "Teleprompter" ili skidala blog sa veb-stranice "Blica", ali da dokaz nije dobio.

"Razume se, nikakav dokaz mi nije ponuđen", ističe Vučić.

Predsednik Vlade Srbije kaže da ne želi da veruje da su informacije pokupljene "na najneozbiljniji način, sa jednog od sajtova koji vode uobičajeno prljavu kampanju protiv svoje Vlade".

"Neću da verujem da ste to uradili, zbog toga što su vam te lažne informacije davali predstavnici tzv. nezavisnih institucija u Srbiji, a da ih vi niste ni proverili. Takođe, ne želim da verujem da ste ovo napravili zbog toga što postoji potreba za disciplinovanjem srpskih lidera i gušenjem svake ideje o slobodnom i suverenom reagovanju države Srbije u njenom spoljno-političkom delovanju", navodi Vučić.

Premijer pita predstavnicu OEBS-a i zašto nije pitala vlasnike i urednike "Blica" da li je Vlada "sklanjala" bilo šta sa njihovog sajta i dodaje da za drugopomenute sajtove "ni on, ni ona nikada nisu čuli niti ikoga u Srbiji zanimaju".

Vučić navodi da od OEBS-a očekuje obično izvinjenje i ništa više.

"Dobili mi, ili ne to izvinjenje, želim da vas obavestim, poštovana gospodo, da ću se na svakom mestu boriti protiv laži koje ste iznosili, boriću se za slobodu i pravo političkog izbora, kao temeljne evropske vrednosti, po cenu da nastavite najprljaviju kampanju koju protiv mene vodite, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Žestina i snaga kampanje neistina, ma koliko puta bila ponavljana, ne može da promeni jednu čistu i jasnu stvar, kao suza, a to je da je Srbija slobodna i demokratska zemlja", piše u pismu premijera Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić zatražio izvinjenje OEBS-a

Izvor: Mondo, 02.Jun.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zatražio je izvinjenje od predstavnice OEBS za slobodu medija Dunje Mijatović zbog..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.