Vučić zadovoljan razgovorima u Zagrebu

Izvor: Mondo, 29.Apr.2013, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić zadovoljan razgovorima u Zagrebu

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je uveren da Srbija i Hrvatska polako, ali sigurno podižu nivo svojih odnosa.

On je takođe u izjavi Tanjugu istakao da je zadovoljan posetom Zagrebu, gde je razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima te zemlje.

"Zadovoljan sam posetom, iako naravno moramo da konstatujemo da se ne slažemo oko nekih stvari koje su se zbivale u prošlosti od 1991. do 1995. godine, ali ono što je od ključnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << značaja to je da smo razgovarali o budućnosti i rešavanju problema", rekao je Vučić Tanjugu nakon završetka prve jednodnevne zvanične posete Zagrebu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa hrvatskom ministarkom spoljnih poslova vesnom Pusić Vučić je izrazio očekivanje da će posle dobijanja datuma za početak pregovora sa EU, ali i ulaskom Hrvatske u Uniju 1. jula, saradnja dve zemlje biti još jača, dodajući da je Srbija spremna za svaki vid saradnje.

"Srbija i Hrvatska su ključne zemlje regiona i naš odnos je i kičma razvoja regiona. Mislim da ne treba da bude previše emocija, treba da na racionalan i pragmatičan način unapređujemo odnose, da i politički i ekonomski odnosi budu bolji nego što su bili do danas", rekao Vučić koji je u zvaničnoj poseti Zagrebu.

On je dodao da "zna da nije ni upola šarmantan kao mnogi drugi srpski predstavnici koji su ranije ovde dolazili".

Vučić je rekao da je uveren da odnosi Srbije i Hrvatske mogu da budu neuporedivo bolji i iskreniji, s mnogo više poverenja, pouzdanosti i kredibiliteta, ako se razvijaju na konkretan način, bez preterano ljubavi ili mržnje.

Vesna Pusić i Aleksandar Vučić najavili su i mogućnost razgovora o povlačenju međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu za šta je uslov Hrvatske da budu rešena pitanja nestalih iz rata 90-tih.

Vučić je kazao da niko nema interes da skriva podatke o nestalima i da Srbija po tom pitanju sarađuje s Hrvatskom.

Na pitanje o mogućnosti povlačenja međusobnih tužbi za genocid, Vučić je kazao to pitanje nije lako za Srbiju, ali da je otvorena za razgovore. On je izrazio uverenje da će se doći do zajedničkog rešenja.

Vesna Pusić je rekla da su na polju rešavanja problema nestalih napravljeni ozbiljni koraci što, kako je dodala, otvara i prostor za mogućnost razgovora o tužbama.

Upitan o različitim pogledima na prošlost, u Beogradu i u Zagrebu, poput stavova o akciji "Oluja" koju je predsednik Srbije Tomislav Nikolić nedavno nazvao genocidnom, Vučić je odgovorio da postoje značajne razlike između Hrvatske i Srbije u viđenju prošlosti, ali da na njima ne treba insistirati, kao i da one ne smeju da budu smetnja za budućnost.

"Prošlo je 18 godina, i deca postaju punoletna, vreme je da i mi počnemo da razmišljamo i razgovaramo o budućnosti. Naše razlike ne treba da krijemo, da ih stavljamo pod tepih, ali budućnost je mnogo važnija od prošlosti", poručio je Vučić.

Vesna Pusić i Aleksandar Vučić razgovarali su i o potrebi jačanja ekonomske saradnje, posebno u svetlu ulaska Hrvatske u EU 1. jula I izlaska iz CEFTA, ali i o rešavanju stanarskih prava i penzija za građane Hrvatske srpske nacionalnosti, kao i o položaju manjina.

Kao jedno od konkretnih primera saradnje Pusić je navela da će do kraja idućeg meseca Beograd poslati Zagrebu avio-snimke iz 1968. Koji su Hrvatskoj potrebni za nastavak legalizacije bespravno izgrađenih objekata.

Vučić je na sastanku sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem poručio da dve zemlje treba da misle na budućnost bez obzira na razlike u tumačenju prošlosti, a hrvatski predsednik je preneo da će Srbija imati svu pomoć Hrvatske na putu ka EU.

Teme razgovora bile su bilateralni odnosi dve zemlje, regionalna saradnja, razvoj ekonomskih odnosa, pitanje nestalih lica i pitanje povratnika, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Tokom susreta Josipović je naglasio da se mora intenzivirati komunikacija kako bi sprečili širenje pogrešnih informacija.

"Pojedinačno smo male države i teško možemo uspeti na trećim tržištima, ali zajedno imamo šansu. Podržavamo put Srbije ka Evropskoj uniji, jer Evropa bez vas nije kompletna. Imaćete svu našu pomoć na tom putu. Globalna stabilnost u regionu nam je veoma važna", rekao je Josipović.

Potpredsednik srpske Vlade zahvalio se na podršci Hrvatske evropskom putu Srbije.

Zahvalivši se predsedniku Josipoviću, koji je uvek isticao neophodnost dobrih odnosa dveju zemalja, Vučić je dodao: "Bez obzira na prošlost i razliku u njenom tumačenju, moramo da mislimo na budućnost i naše odnose. Otvorili smo mnoga pitanja danas i uskoro ćemo formirati ekspertske timove, koji će razgovarati o konkretizaciji naših planova".

Josipović je istakao da su "javnosti detektovale sve probleme koje smo imali i uz malo volje sva sporna pitanja možemo brzo rešiti.

"Imovinska pitanja, stanarska prava, državljanstvo, sve su to pitanja koja bi što hitnije trebalo rešiti", zaključak je obe strane.

Prvi potpredsednik Vlade Hrvatske susreo se i s premijerom Zoranom Milanovićem, ministrom odbrane Antom Kontromanovićem, potpredsednikom vlade Nevenom Mimicom.

Potpredsednik Vučić je ovim sastankom završio jednodnevnu posetu Hrvatskoj.

Vučić je najviši srpski zvaničnik koji je došao u posetu Zagrebu od kako je sadašnja srpska vlada preuzela dužnost.

(agencije/MONDO foto: Tanjug, Nenad Milošević)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.