Vučić u Davosu govorio na panelu Širenje evropskog horizonta

Izvor: B92, 19.Jan.2023, 17:53

Vučić u Davosu govorio na panelu "Širenje evropskog horizonta"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori danas na panelu "Širenje evropskog horizonta" koji se održava u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Vučić je rekao da je pesimističan po pitanju ulaska u EU u skorijem periodu, i da ne misli samo na Srbiju, već na zemlje regiona.

"Mi svi vidimo i ne možemo da žmurimo na raspoloženje u EU. Kada je reč o Evropskoj političkoj zajednici, to je važno za nas, pošto možemo da razgovaramo o različitim pitanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa evropskim liderima", rekao je on.

Predsednik dodaje da Srbija ima dobru stopu rasta, i da je pitanje sada kako da naša zemlja nastavi istim ili jačim tempom.

"Šta da uradimo na brojnim poljima po pitanju vladavine prava. Nema tu nekih velikih snova, niti smo entuzijastični kao pre. Ni EU nije više entuzijastična, kao što smo mi mislili da jeste. Popularnost EU u zemljama regiona pada, zbog različitih pritisaka na te zemlje. Kod nas zbog KiM, u Severnoj Makedoniji zbog pritisaka u vezi sa njihovim identitetom", kazao je Vučić.

On je rekao da je Srbija napravila napredak u reformi pravosuđa, ali da zna da naša zemlja neće brzo postati članica EU.

Na pitanje o stavu naše zemlje po pitanju rata u Ukrajini, Vučić je zatražio pojašnjenje - na koji stav se tačno misli.

"Recite koji je to stav. Čitam poslednjih meseci da sam ja mali Putin, da ću pokrenuti rat protiv suseda. Objavljeno je više od 1.700 članaka u svetskim medijima, a mi nismo nikoga napali, i to se neće ni desiti. Malo sam i ciničan. To je bila brutalna laž, kao i mnoge druge. Što se tiče rata u Ukrajini, mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, kao što podržavamo teritorijalni integritet Srbije. Kada me pitaju da li je Krim deo Ukrajine, ja kažem da je to deo Ukrajine, kao i Donbas", rekao je predsednik.

Vučić ističe da mi svoj stav nećemo menjati, i da ćemo biti verni teritorijalnom integritetu svake članice UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.