Vučić u Briselu: Uvreda za razum, Srbe i Srbiju

Izvor: Mondo, 23.Mar.2018, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u Briselu: Uvreda za razum, Srbe i Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon trilateralnog sastanka u Briselu da prištinska strana nije pročitala jednu i po stranu teksta sporazuma pet godina i istakao da je to uvreda za razum, Srbe i Srbiju.

Sastanci delegacije Beograda i Prištine predvođeni predsednicima Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem održani su večeras u Briselu, kao i trilateralni sastanak Vučić-Mogerini-Tači.

Vučić je nakon sastanka rekao da je prošlo 1.800 >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dana,  a  da suština Briselskog sporazuma nije primenjena.

"Za pet godina su se najteži ratovi završavali, samo Zajednica srpskih opština nije mogla biti ustanovljena. Ljudi moraju da znaju - to neće da ide tako", istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da će u narednom periodu biti velikih pritisaka na Srbiju.

"To neću da krijem od našeg naroda" , istakao je Vučić. On smatra da prištinska strana neće ništa implentirati iz sporazuma.

"Rekao sam Mogerini i njima da znam kako će to da izgleda. Gledao sam ovo dugo vremena i svaki put je isto.... Ovo je Briselski sporazum, to je stranica i po teksta i za pet godina oni nisu mogli da pročitaju stranicu i po tekstu. To je uvreda za zdrav razum, Srbe i Srbiju", istakao je Vučić.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini prvo je  razgovarala odvojeno s delegacijama, a zatim su se posle 21 sat sastali zajedno.

Mogerini je prvo razgovarala s Vučićem, pa Tačijem. Trilateralni sasanak je počeo nešto posle 21 sat,  planirano je da traje do 22 časa.

Ovo je treći sastanak u ovom sastavu i prvi od početka godine.

On dolazi posle ovonedeljnih trodnevnih razgovora delegacija na tehničkom nivou koji nisu doveli do napretka ni do dogovora.

Stefanović: Vučić večeras može da priredi iznenađenje u Briselu

Predviđene teme razgovora su rad na primeni već postignutih dogovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine i razmena mišljenja o novoj fazi sveobuhvatne normalizacije odnosa.

Foto: Tanjug/Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije

Vučić je stigao nešto posle 19 sati u sedište Evropske službe za spoljne poslove u Briselu. On se prvo sastao sa direktorkom za Zapadni Balkan u EEAS Angelinom Ajnhorst.

Tom sastanku prisustvovao je i kosovski predsednik Hašim Tači.

Oko 21 sat počela je zajednička radna večera Vučića,Tačija i Mogerini.

Iz EU je najavljeno da će se razgovarati o celovitoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova kao i o implemetaciji dogovora koji su već postignuti u dijalogu ali još nisu primenjeni.

Pročitajte još:

Srpskim zvaničnicima zabranjena poseta Kosovu

Evo o čemu će večeras razgovarati Vučić i Tači

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.