Vučić o Budvi: Zločin se ne prašta

Izvor: B92, 09.Avg.2013, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o Budvi: Zločin se ne prašta

Beograd -- Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio povodom ukidanja presude za atentat u Budvi da se zločini ne praštaju i zatražio hitno razrešenje tog slučaja.

Vučić je u pisanoj izjavi naveo da nikada nije komentarisao rad pravosuđa u konkretnim predmetima, pogotovo ne sa pozicije potpredsednika Vlade, da to ne želi ni sada, ali je istakao da misli da se danas ne zna ko je pucao u Vuka Draškovića, niti ko je pomogao onima koji su to učinili i to ni 13 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posle "nesumnjivog zločina u Budvi".

"Država kao organizovana društvena zajednica ima pravo, koje je i njena dužnost, da počinioce krivičnih dela kažnjava. Mi nismo bili dovoljno organizovani kao država i pravosudni sistem da otkrijemo ko je počinio ovaj zločin. Time smo praštali ovaj zločin", naveo je Vučić.

Istakavši da se "zločini se ne praštaju i da može da misli o Vuku Draškoviću šta hoće", lider naprednjaka je naveo da niko nema pravo da ubija ljude, ili to pokuša da učini, ili im pomaže u tome, a da za to ne odgovara.

"Zločin zaslužuje efikasnu pravdu. Onaj ko zalužuje kaznu ne treba na nju da čeka 30 godina. Da li je neko kriv ili ne, koliko i na koji način treba da bude kažnjen, o tome odlučuju sudije. Ja im se u posao ne mešam. Ipak, pre 13 godina pucano je u čoveka. Svi zločinci nisu privedeni pravdi. Ko je sve pokušao da ubije čoveka mora da se sazna brzo", poručio je Vučić.

On je istakao da je "pravda pravda samo kada je efikasna" i da se u razvijenim zemljama konačna presuda za ovakav zločin dobija nakon godinu dana.

"Tome i naše pravosuđe mora da teži. Borba protiv kriminala ima efekat samo ako je otkrivanje i kažnjavanje krivičnih dela brzo", naveo je on.

Apelacioni sud ukinuo je presudu kojom je troje nekadašnjih čelnika beogradskog DB-a osuđeno na kazne zatvora za atentat na lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi.

Predsednik SPO Vuk Drašković rekao je za B92 da nije iznenađen tom odlukom i da ju je u stvari izrekla DB.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.