Vučić može da se sviđa ili ne, ali činjenice govore

Izvor: B92, 10.Dec.2018, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vučić može da se sviđa ili ne, ali činjenice govore"

Beograd -- Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio da može nekome da se sviđa ili ne kako radi predsednik Srbije, ali da činjenice govore za sebe.

U intervjuu za današnju "Politiku", on je naveo da u delu opozicije preovladavaju negativni komentari o Vučiću, a jednostavno ne žele da prihvate realnost. Po pitanju odnosa SVM i Srpske napredne stranke, Pastor kaže da taj odnos "nije od juče" i da se gradio 10 godina.

"Danas je partnerski i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zasniva se na uzajamnom poštovanju, a u osnovi tog odnosa je principijelni dogovor koji je u vezi s političkim namerama da se od Srbije napravi zemlja u kojoj se može normalno živeti. U tom cilju se povlače svi potezi koji su racionalni, bez obzira na to koliko su u datom momentu bili bolni ili nepopularni", rekao je Pastor.

Upitan za položaj Mađara u Srbiji, on je rekao da su oni 1990-ih godina bili u dvostrukoj opoziciji, što se ogledalo u tome što su kao pripadnici manjinske zajednice bili doživljeni i kao gradjani drugog reda, dok su u isto vreme bili u opoziciji.

"Danas to jednostavno nije tako, jer je mađarska zajednica u Srbiji prihvaćena s dužnim poštovanjem i ne vidim nikakve ekscese koji su bili karakteristični za ovu sredinu pre dvadesetak godina", rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i Mađarske su veoma dobri i takvi nikada nisu bili. "Mi smo nažalost dva naroda koja su u proteklih 150-200 godina uvek bili na suprotstavljenim stranama i imamo opterećenu zajedničku prošlost i bez obzira na to što je politika usredsređena na sadašnjost i budućnost - odnosi iz prošlosti u izvesnoj meri opredeljuju i današnjicu i budućnost. U odnosima između Srba i Madjara došlo je do 'prekoračivanja preko sopstvene senke''', rekao je Pastor.

Pastor kaže da suočavanje dveju strana s prelaskom "preko sopstvene senke" nije bilo lako i smatra da su Srbi i Madjari prošli veoma trnovit put suočavanja sa zajedničkom prošlošću.

"Neke od stranica te zajedničke prošlosti smo zatvorili, i to najbolnije stranice, i dobro je da se interesi podudaraju po nizu pitanja, što stvara šansu za gradnju dugoročnih i uravnoteženih odnosa. Ima zlonamernika koji sve relativizuju i kažu da to nije ništa posebno, ali greše jer to nije stvar za potcenjivanje ili relativizaciju. Da je tako, onda bi Mađarska i Srbija imali iste odnose i sa drugim susednim državama, a to jednostavno nije tako. Treba konstatovati da ni Srbija nema nijednog komšiju sa kojim ima tako dobre odnose kao što ima sa Madjarskom i obrnuto", rekao je Pastor.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pastor: Nikad bolji odnosi Srbije i Mađarske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2018

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor kaže da može nekome da se sviđa ili ne kako radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali da je činjenica da srpska privreda beleži pozitivne trenove o kojima govore ne samo Vlada, već i Međunarodni monetarni fond i međunarodni činioci...U...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.