Vučić i Skot obeležili godišnjicu operacije Halijard

Izvor: Mondo, 19.Jun.2019, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Skot obeležili godišnjicu operacije Halijard

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Beogradu, Kajl Skot, obeležili su danas, u rezidenciji američkog diplomate, 75 godina od operacije Halijard tokom koje su četnici spasili više od 500 američkih i savezničkih pilota.

Foto: FOTO TANJUG / INSTAGRAM "buducnostsrbijeav"

"Zajedno se sećamo Operacije Halijard, jednog od simbola srpsko-američkog savezništva - pre 75 godina je hrabri narod male Srbije spasio više od 500 američkih i savezničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vazduhoplovaca, u najvećoj akciji te vrste u Drugom svetskom ratu", napisao je predsednik na svom instagram profilu.

Američki diplomata je na svom Twitter nalogu prethodno napisao da ima čast da u svom domu ugosti predsednika Srbije Vučića.

Skot "Paramauntu": Snimite film o Srbima i Draži

"Imam čast da večeras u svom domu ugostim Vučića koji nam se pridružio kako bi odali počast saveznicima iz Drugog svetskog rata, Srbima i Amerikancima koji su 1944. godine bili deo operacije Halijard", napisao je Skot.

Na Twitter nalogu Ambasade SAD u Beogradu ranije danas je objavljeno da su u leto 1944. godine, Srbi i Amerikanci zajedno organizovali najveće spašavanje savezničkih avijatičara u toku Drugog svetskog rata.

" Večeras se prisećamo priče ovih heroja i planiramo obeležavanje uspomene na njih 15. septembra u Pranjanima".

Obeležavanju u rezidenciji američkog diplomate su prisustvovale brojne ličnosti među kojima i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.