Vučić dočekan uz vojne počasti u Sarajevu

Izvor: RTS, 07.Sep.2017, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić dočekan uz vojne počasti u Sarajevu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je bilateralnu posetu Sarajevu, gde mu je, ispred sedišta Predsedništva Bosne i Hercegovine, priređen svečani doček uz vojne počasti. To je prva poseta iz Srbije na predsedničkom nivou nakon šest godina.
Vučiću je prvo na sarajevskom aerodromu priređen svečani doček, a dočekali su ga ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak i gradonačelnik Sarajeva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Abdulah Skaka.

Nakon toga, predsednika Srbije je ispred zgrade Predsedništva BiH dočekao predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović, a svečanoj ceremoniji su prisustvovali i članovi tog tela Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.
Himne Srbije i BiH čule su se u Sarajevu prvi put posle šest godina, koliko nije bilo sastanaka na predsedničkom nivou, a očekivanja od ove posete su značajna, posebno na ekonomskom planu.
Inače, u delegaciji sa Vučićem su i potpredsednici Vlade Srbije – Rasim Ljajić i Zorana Mihajlović.
Nakon tet-a-tet sastanaka sa članovima Predsedništva, predsednik Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović su se obratili medijima.
Predsednik Vučić se zatim sastao sa rukovodstvom Istočnog Sarajeva, sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem na čelu.
Vučića su ispred zgrade Gradske uprave Istočno Sarajevo sačekali brojni građani koji su mahali zastavicama Srbije.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednici vlade Srbije Rasim Ljajić i Zorana Mihajlović, kao i šest načelnika opština: Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Sokolac i Trnovo.
Planirano je da obiđe radove na izgradnji Javne zdravstvene ustanove Bolnica "Istočno Sarajevo".
Vučić će posetiti i Hram rođenja Presvete Bogorodice – Sabornu crkvu u Sarajevu, gde će se sastati sa mitropolitom dabrobosanskim g. Hrizostomom.
Drugog dana posete, razgovaraće sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
Predsednik Vučić sastaće se i sa predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.
Svaki susret i razgovor podrazumeva novi stepen odgovornosti, rekao je predsednik Srbije za sarajevski Dnevni avaz uoči posete.

Rekao je, ne prvi put, i da odnose Srba i Bošnjaka smatra veoma važnim i ponovio da je politika i njega lično i Srbije puno poštovanje integriteta Bosne i Hercegovine.
Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je, uoči današnjeg susreta, izjavio da Vučića vidi kao pragmatičnog i sposobnog političara koji će pomoći da se stvari na Balkanu popravljaju.
Potvrdio je da će sa predsednikom Srbije razgovarati o pitanju granice, ali i o trasi auto-puta koji treba da poveže Sarajevo i Beograd. 
Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da očekuje mnogo od Vučićeve posete Sarajevu, jer postoji mnogo otvorenih pitanja između dve zemlje.
Predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić rekao je da očekuje da Vučićeva poseta Sarajevu doprinese jačanju ekonomske saradnje, uklanjanju nevidljivih carinskih barijera, kao i unapređenju protoka robe, ljudi i kapitala između dve zemlje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić sa rukovodstvom Istočnog Sarajeva

Izvor: Blic, 07.Sep.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas popodne sa rukovodstvom Istočnog Sarajeva, sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem na čelu...Vučića su ispred zgrade Gradske uprave Istočno Sarajevo sačekali brojni građani koji su mahali zastavicama Srbije...Sastanku prisustvuju i potpredsednici...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.