Vučić bi da menja srpski mentalitet

Izvor: B92, 25.Sep.2014, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić bi da menja srpski mentalitet

Vlada srpskog premijera Aleksandra Vučića poslednjih meseci posvećena je zadatku da promeni srpski mentalitet, piše u svojoj analizi sajt EU inside.eu.

Vlada srpskog premijera Aleksandra Vučića poslednjih meseci posvećena je rešavanju dva glavna zadatka - kako da konsoliduje javne finansije na način koji neće biti suviše bolan i kako da promeni srpski mentalitet, piše na sajtu EU inside.eu i ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da bi bilo dobro da Evropska komisija ne propusti šansu da nagradi revnost srpske vlade da sprovede reforme.

U analitičkom tekstu, u kome se razmatraju pitanja vezana za zemlje Zapadnog Balkana i njihovo pristupanje Evropskoj uniji, ukazuje se i da Vučić u intervjuima ističe potrebu da Srbi u potpunosti promene svoje nacionalne poglede.

Sajt navodi primer poslednjeg Vučićevog intervjua za Radio-televiziju Srbije, u kojem je "više od sat vremena pričao o tome kako nema lakih rešenja" i poručio da je Srbija prva država jugoistočne Evrope koja je, sama, bez pritisaka, preduzela mere koje su sprovele Litvanija, Portugal, Grčka i Estonija.

EU inside.eu podseća da te mere uključuju znatno smanjenje penzija i plata u javnom sektoru i promenu stava države prema državnim preduzećima.

Sajt podseća i da budžetski deficit treba do 2017. da bude redukovan s dve i po milijarde evra na milijardu evra.

U tekstu se navodi da će penzije i plate biti smanjivane progresivno kako bi bili pošteđeni najsiromašniji, što su, kako piše, najavljivali jedan po jedan premijer i ministar finansija, da će plate biti smanjene za 10 odsto, ali da za primanja manja od 25.000 dinara (oko 211 evra) neće biti rezova.

Sličan sistem odnosiće se i na penzije - neće biti smanjivane one najniže (od 20.000 do 25.000 dinara), piše sajt, dodajući da će ove mere pogoditi oko 744.000 ljudi od 1.752.000 penzionera.

U tekstu se navodi i da je Vučić objasnio da su, poslednjih godina, neodgovorne vlade povećavale penzije i plate bez ikakve ekonomske logike.

Sajt podseća da je analiza Evropske komisije iz maja pokazala da je dug srpske vlade ušao u "opasnu zonu" i da će ove godine najverovatnije dostići 70 odsto bruto domaćeg proizvoda - što je mnogo više nego što je predviđeno programom nacionalnih reformi Srbije.

Euinside.eu navodi Vučićeve reči da su za smanjenja plata i penzija odgovorni oni koji su se ponašali ekstremno neodgovorno i neozbiljno, radeći protiv države i srpskog naroda, ali ističe da je premijer obećao da će, uprkos tome što će mere biti bolne, one dovesti do toga da Srbija 2016. bude normalna i uspešna zemlja s jakim ekonomskim rastom.

U tekstu je navedeno da je Vučić, govoreći o neophodnosti plaćanja računa, spomenuo i potrebu za promenom srpskog mentaliteta i kao pozitivan i suprotan primer naveo Švajcarsku.

Euinside.eu piše da će, ako ne bude značajnijih amandmana na predloženi rebalans budžeta, to biti prvi veliki test za vladu Aleksandra Vučića u prvoj godini na vlasti.

S ovakvim reformama, Vučić će ozbiljno izazvati susednu Hrvatsku, koja često služi kao primer evropskih integracija na Zapadnom Balkanu, piše u tekstu i ukazuje se da Hrvatska, takođe, ima ozbiljnih ekonomskih problema, što je posledica postjugoslovenskog nasleđa - prevelikog uticaja države na ekonomiju i manjak svesti o ličnoj odgovornosti.

Sajt, međutim, navodi da, čak i ako budu usvojene na vreme, reforme neće stići pred Evropsku komisiju odmah. EK obično objavljuje izveštaj o napretku zemalja sredinom oktobra, što će se poklopiti s rebalansom srpskog budžeta.

"Takođe, važno je kako će za Srbiju početi evropski semestar - da li će prvo biti samo šargarepe, a onda i štapovi ili će biti gomila i jednog i drugog", navodi se u tekstu.

Euinside.eu zaključuje da bi bilo dobro da Komisija ne propusti šansu da nagradi revnost srpske vlade da sprovede reforme, jer bi to "zasladilo bolne mere štednje koje mora da sprovede".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić pokušava da menja srpski mentalitet

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Sep.2014

Vlada Aleksandra Vučića posvećena je rešavanju dva glavna zadatka - kako da konsoliduje javne finansije na način koji neće biti suviše bolan i kako da promeni srpski mentalitet, ocenio je sajt euinside.eu...Taj sajt ističe da bi bilo dobro da Evropska komisija ne propusti šansu da nagradi revnost...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.