Vučić: Zdrave investicije posao Vlade

Izvor: RTS, 18.Sep.2013, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Zdrave investicije posao Vlade

NIS sa partnerima u Plandištu počinje izgradnju vetroparka kapaciteta 100 megavati. Posao Vlade Srbije je da omogući i pomogne svaku zdravu investiciju koja donosi profit i zapošljava građane Srbije, poručio vicepremijer Aleksandar Vučić na svečanosti povodom početka radova.

Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da je posao Vlade Srbije da omogući i pomogne svaku zdravu investiciju koja donosi profit i zapošljava građane Srbije, i da će tim putem nastaviti i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dalje. Vučić je prisustvovao svečanom otvaranju radova na izgradnji vetroparka u Plandištu.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović pozvala je zainteresovane investitore da se obrate Vladi i njenom ministarstvu, kako bi od njih dobili svu moguću podršku da se krene sa izgradnjom novih objekata za proizvodnju obnovljivih izvora energije.

Prilikom otvaranja radova na izgradnji vetroparka "Plandište", Mihajlovićeva je rekla da ne postoje zakonske prepreke da u Srbiji ne bude još više vetroelektrana.

Ministarka Mihajlović je istakla da je izgradnja prve vetroelektrane u Srbiji velika vest za našu zemlju, s obzirom na to da će do kraja 2014. godine dobiti prvi objekat za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Prvi potpredsednik Vlade ističe da je ta investicija vest za građane Srbije, jer će 300 ljudi raditi na poslovima izgradnje, a infrastruktura u okolini Plandišta biće znatno popravljena.

Istakao je da naredne godine više niko neće moći da kaže da Srbija u 2013, 2014. ili 2015. godini nema vetroparkove.

"Srbija će se u procesu modernizacije takmičiti sa najboljima, a ne sa najgorima, takmičićemo se sa najboljim zapadnoevropskim zemljama, ali i sa svim naprednim zemljama, državama sa istoka, i sa razvijenim zemljama sa svih strana sveta", rekao je Vučić.

Zapadnoevropske zemlje pomoću vetroparkova proizvode znatan deo zelene energije, napominje Vučić i kaže da je došao kraj tome da se "pitamo zašto Srbija to nema, kad je posebno Banat, idealna lokacija za tako nešto".

Vicepremijer je rekao i da će se proizvodnja zelene energije u narednom periodu podići sa 21 na 27 odsto, u skladu sa obavezama koje je Srbija preuzela, a uveren je da će te obaveze biti i isplative.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi sa interesom zajedničkog preduzeća NIS-a i privatnih investitora iz Srbije koji učestvuju u projektu, Vučić je rekao da je njihov interes da zarade novac, da to nije sramota i da time svako treba da se pohvali.

"Njihovo je da zarade, da budu bogatiji i profitabilniji, a naš je zadatak da to podstaknemo da bismo što više uzeli kroz poreze i doprinose, da bi država i građani bili bogatiji. To je čisto ko suza", rekao je Vučić.

Prirodno je da zarada pokreće svakog ko investira, a na Srbiji je da to iskoristi, rekao je Vučić i dodao da više ne treba da budemo poput zemalja koje su izvan procesa modernizacije i da ne možemo da objasnimo zašto u 2013. godini poput tih zemalja nemamo vetroparkove.

"Imaćemo ih, sledićemo moderan svet, ali ljudima u Srbiji mora da se objasni da je osnovni poriv onih koji ulažu u našu zemlju da zarade novac i da je na nama da to podstičemo, a ne da bežimo", rekao je Vučić

Vučić je pozvao NIS i partnere iz privatnih kompanija, koji sa 50 odsto učestvuju u investiciji u Plandištu, da nastave s poslom koji su započeli, nastave da investiraju i prave profit.

"Naš posao je da privučemo investitora, da zaposlimo zemlju i uveren sam da ćemo imati dobre rezultate", zaključio je Vučić.

Svečanoj ceremoniji povodom početka radova u Plandištu prisustvovali su i ministarka energetike Zorana Mihajlović, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

U taj projekat biće uloženo oko 160 miliona evra, a planirani kapacitet vetroparka je 100 megavati.

Predviđena je izgradnja 34 vetrogeneratora, a planirano je da radovi budu završeni polovinom naredne godine.

NIS je u aprilu ove godine zvanično postao vlasnik 50 odsto udela u projektu izgradnje vetroparka "Plandište", na osnovu ugovora koji je potpisan sa kompanijom "Energovind".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Ulažite u vetroparkove

Izvor: Blic, 18.Sep.2013

Ministar energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović pozvala je danas zainteresovane investitore da se obrate Vladi i tom ministarstvu, kako bi od njih dobili svu moguću podršku da se krene sa izgradnjom novih objekata za proizvodnju obnovljivih izvora energije...Ona je, prilikom otvaranja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.