Neće biti smanjivanja penzija, samo plata u javnom sektoru

Izvor: Politika, 06.Okt.2013, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće biti smanjivanja penzija, samo plata u javnom sektoru

BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da penzije neće biti smanjivane, ali da se moraju smanjiti plate u javnom sektoru.

Vucičh je, govoreći u emisiji Stav Srbije na Prvoj tv o ekonomskim merama, istakao da od penzionera nema šta više da se uzme i da će se penzije obračunavati kao i do sada.

On je rekao da je zemlja upropašćena neodgovornim ponašanjem bivših vlasti i da je sada pred Srbijom neizbežno - mere usmerene na to >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se za dva do dva i po odsto smanje fiskalni deficit.

Stoga razgovaramo i o solidarnom porezu, i o ukidanju bonusa u MUP-u i Ministarstvu odbrane i smanjenju plata u javnom sektoru.

„Strašno sam ljut na tadašnje političko rukovodstvo što potrebne mere nisu preduzete još pre pet godina”, rekao je Vučić.

On je rekao da je javni dug prethodna vlast za samo četiri godine uvećala sa 40 na 60 odsto BDP-a.

„Javni dug je rastao geometrijskom progresijom i taj rast se, planiranim merama, može zaustaviti 2016. godine”, procenio je vicepremijer.

On je , osvrćući se na predloge MMF, rekao da će neki biti prihvaćeni, da će se napraviti aranžman sa MMF, da će nam pasti kreditni rejting, ali da posle toga više neće.

Govoreći o platama u javnom sektoru Vucić je naveo primer pomoćnika ministra čija je osnovna plata 120. 000 dinara, i veća je od ministra, ali da prima oko 200. 000 dinara.

„TIh 80.000 je problem” ukazao je Vučić i dodao da su to službena putovanja, dnevnice...

Kako je rekao, sada je osam puta manje službenih putovanja, i da je morao da „viče na vladi”, jer su milioni bačeni bespotrebno, pošto od nekih putovanja nije bilo nikakvih rezultata.

Prvi potpredsednik je rekao da privatni sektor radi i ne može da dobije platu ili je niža nego u javnom sektoru koji izdržava, a to neko mora da vrati u nerealne tokove.

Prema njegovim rečima, dve milijarde evra su uzete kada je preuzeta vlada kako bi se isplatile penzije i podvukao da je to urađeno zato što je bio takav fiskalni deficit i dramatično povećanje udela javnog duga u BDP .

„To su stvari koje ne možemo da rešimo do 2015, 2016.To ne može niko da reši. Recite mi tog genija koji to može da reši. Đilas? Tako kako je rešavao problem javnih preduzeća u Beogradu? Pa 'zakukaće' cela Srbija kada za mesec dana budu poznati bilansi javnih preduzeća u Beogradu” rekao je Vučić.

Tanjug

objavljeno: 06.10.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Srbija je pred bankrotom

Izvor: Mondo, 06.Okt.2013

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je država pred bankrotom u pravom smislu reči i..

Nastavak na Mondo...

Vučić: Srbija jeste pred bankrotom

Izvor: B92, 06.Okt.2013

Beograd -- Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da država jeste pred bankrotom, ali da će biti urađeno sve što je potrebno da se to ne dogodi...Gostujući na TV Prva, Vučić je naveo da je država "pred bankrotom u pravom smislu reči" i najavio da će mere za ekonomski...

Nastavak na B92...

Vučić: Srbija pred bankrotom

Izvor: RTS, 06.Okt.2013

Mere za ekonomski oporavak će biti teške, jer je Srbija pred bankrotom, upozorava vicepremijer Aleksandar Vučić. Nadam se da neće biti republičkih izbora zajedno sa izborima za Beograd, kaže Vučić. Jedan od savetnika prvog potpredsednika Vlade biće i bivši šef italijanske diplomatije Franko...

Nastavak na RTS...

Vucic-Srbija-je-pred-bankrotom-slede-teske-mere

Izvor: medio.rs, 06.Okt.2013

Kapitalizam znači da nije posao države da nalazi posao, nego da to ne onemogući onom ko može da nađe posao. Nećemo nikome nista da mažemo na hleb, to je stvar svakoga pojedinačno, a naše je da ne ukidamo mogućnost da hleb i džem dohvate na polici, naveo je vicepremijer

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.