Vučić Taninu: Vojska Kosova nova provakativna mera

Izvor: RTS, 13.Dec.2018, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić Taninu: Vojska Kosova nova provakativna mera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je šefu Unmika Zahiru Taninu da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali da će situacija biti značajno pogoršana kad Priština sutra, protivno međunarodnom pravu, donese odluku o formiranju vojske.
Šef Unmika  je rekao da deli zabrinutost za situaciju na KiM. Vučić je rekao da namera Prištine da formira vojsku tzv. Kosova predstavlja novu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << provokativnu i jednostranu meru, posle uvođenja taksi na srpsku robu, i izaziva veliku zabrinutost Srbije za za budućnost Srba na KiM.

Vučić i Tanin, koji je i specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, razmotrili su danas aktuelnu političku i bezbednosnu situaciju na KiM.
Predsednik Srbije je naglasio da je Kfor taj koji, prema odredbama Rezolucije 1244, ima mandat da razoruža nelegalne naoružane snage kosovskih Albanaca.
On je najavio konsultacije sa prijateljima Srbije u Savetu bezbednosti UN o akcijama koje bismo mogli da preduzmemo kao reakciju na formiranje vojske tzv. Kosova.
Tanin je naglasio da je pismom generalnog sekretara UN iz aprila 2014. godine potvrđeno da "Rezolucija 1244 ostaje pravni okvir međunarodnog bezbednosnog prisustva na KiM".
Tanin je takođe rekao da je to i stav aktuelnog generalnog sekretara Guteresa: Rezolucija 1244 ostaje važeći okvir za međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji, kao i da promene mandata Kfor nema bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN.
Šef Unmika je naglasio da ima uveravanja od strane Kfora da će nastaviti saradnju sa Misijom UN u okviru Rezolucije 1244.
On je podsetio i na svoju izjavu da je uvođenje taksi na robu iz Centralne Srbije jasno kršenje CEFTA sporazuma i da ta mera hitno mora da bude obustavljena, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika republike.
Predsednik Vučić je zamolio šefa UNMIK Tanina da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu da svojim jednostranim i provokativnim merama povećava napetost i ugrožava mir i stabilnost u regionu.
On je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja incidenata i ponovio da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, kao i da nije prekršila nijednu odredbu Briselskog sporazuma, Rezolucije 1244 ili Vojno-tehničkog sporazuma, kao ni CEFTA.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić upozorio UNMIK: Priština povećava napetost

Izvor: B92, 13.Dec.2018

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa šefom UNMIK Zahirom Taninom kome je preneo da namera Prištine da formira vijsku izaziva veliku zabrinutost...Vučić je zamolio šefa UNMIK Tanina da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu da svojim jednostranim i provokativnim merama...

Nastavak na B92...

Vučić sa šefom UNMIK-a: Opasnost od formiranja takozvane vojske Kosova

Izvor: Blic, 13.Dec.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas šefu Unmika Zahiru Taninu da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali da će situacija biti značajno pogoršana kad Priština sutra, protivno međunarodnom pravu, donese odluku o formiranju vojske. Šef UNMIK je rekao da deli zabrinutost...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.