Vučić: Srbija nema vremena za čekanje

Izvor: RTS, 14.Apr.2013, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija nema vremena za čekanje

Želimo da postignemo sporazum i sa međunarodnom zajednicom i sa Prištinom, želimo da nastavimo razgovore, ali da to bude usklađeno sa elementarnim državnim i nacionalnim interesima, rekao vicepremijer Aleksandar Vučić. Srbija hoće da rešava probleme i Srbija nema vremena za čekanje, naveo Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da želimo da postignemo sporazum i sa međunarodnom zajednicom i sa Prištinom, želimo da nastavimo razgovore, ali da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << to bude usklađeno sa elementarnim državnim i nacionalnim interesima.

"Pozicija Srbije je jasna. Mi smo otvoreni za razgovore uvek, svuda, na svakom mestu i pod okriljem Evropske unije. Nismo imali problem sa tim kako je radila Ketrin Ešton već sa Prištinom koja nije htela da da nikakav ustupak, a sa srpske strane je to stalno traženo", naveo je Vučić posle obilaska porodice Adamić, čija dvoipogodišnja devojčica čeka na transplantaciju srca u Beču.

Prema njegovim rečima, sve vreme postoji naša komunikacija i sa Briselom i sa mnogim evropskim i vanevropskim centrima moći.

"Razgovaramo i pokušavamo da pronađemo "modus operandi", nikome ne odgovara da se stvari zamrznu i da sve ostane po starom", istakao je prvi potpredsednik Vlade dodajući da se nada da će Srbija naići na razumevanje, da će razgovori biti nastavljeni, jer ako taj problem rešimo za mesec dana mi smo ogromnu stvar za našu zemlju rešili.

Vučić je rekao da se svakog dana razgovara i da to niko neće stavi pod tepih.

"Najvažnija poruka je da Srbija hoće da rešava probleme i da Srbija nema vremena za čekanje", naveo je vicepremijer.

Prvi potpredsednik Vlade nema informacije o tome da će se komesar za proširenje Sstefan File uključiti u dijalog Beograda i Prištine, o čemu spekulišu mediji u Srbiji, ali je, kako je rekao, njegov utisak da svi pokušavaju da pronađu način da se razgovori ne zatvaraju, već nastave.

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da će državni vrh narednih dana precizirati minimum nadležnosti zajednice srpskih opština, za sporazum sa Prištinom.

Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin ocenio je da izveštaj Ketrin Ešton, kakav god da bude, ne znači kraj dijaloga, i da 16. april nije dan D. Sa severa Kosmeta stiže upozorenje da Priština svojom retorikom seje strah i preti nasiljem, a međunarodnoj zajednici zahtev da obezbedi miran i siguran život.

Odgovor Pajtiću

Zahtev vojvođanskog premijera Bojana Pajtića za raspisivanje republičkih izbora, a ne pokrajinskih, Vučić je prokomentarisao kao "genijalnu stvar", dodavši da mu nije jasno kako bi to bilo moguće da se izvede i poručio aktuelnoj pokrajinskoj vlasti da bi na tim izborima mogla pretrpeti ubedljiv poraz.

Odgovarajući na pitanja novinara Vučić je rekao da je jutros čuo za Pajtićevu ideju i da bi voleo da mu je premijer pokrajinske vlade pojasni.

"Ako misli da će na republičkom proći bolje nego na pokrajinskom nivou nemam ništa protiv. Nisam, međutim, siguran da to Pajtiću i opciji koju zastupa odgovara i da su dobro izračunali, nego se plašim da će i na pokrajinskom i republičkom nivou politika koju predstavlja Bojan Pajtić pretrpeti ubedljiv poraz", naveo je Vučić pitajući da mu neko objasni kako je uopšte moguće da imamo republičke a da nemamo pokrajinske izbore i sa kojim izgovorom.

Gde su to pokazali, na kom to republičkom nivou da mi nemamo legitimitet ili gde da ga oni imaju na pokrajinskom, upitao je Vučić, navodeći primer Kovina gde je na nedavnim izborima SNS dobila 42 odsto glasova, a DS od prethodnih 27 sada stigla do devet.

"Moje pitanje Pajtiću - da li je on to pobedio u Srbobranu, Zrenjaninu, Kovinu...", rekao je Vučić i podsetio da su naprednjaci pobedili i u mnogim delovima Novog Sada pre desetak dana.

Zbog rata plakatima u Vojvodini, ocenio je Vučić, nikome, ni njemu ni Pajtiću neće "faliti ni dlaka s glave", jer, kako je rekao, narod je mnogo više izgubio lošom vlašću nego svim tim "besmislicama i glupostima".

Bitno je, naveo je Vučić, da je u Novom Sadu na skupu koji je održan 12. aprila, sve proteklo mirno, iako su se naslušali i pretnji i priča da se to neće završiti mirno, da se sprema prevrat, novi 5. oktobar...

"To je onaj divni dan o kome su nam govorili, a sad je postao pretnja", pojasnio je Vučić i dodao da je pre tog skupa upozorio i jedne i druge da se mir i red moraju poštovati.

"I u Vojvodini i u svakom drugom delu Srbije poštovaće se red i mir a to što političari rade i koliko je pokvarena mašta nekih ljudi i kako su u stanju da spinuju određene teme, niti želim da se bavim time, niti išta drugo. Važno je da se poštuje legitimitet, da sve mora biti u skladu sa zakonom i Ustavom", poručio je Vučić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Srbija nema vremena za čekanje

Izvor: Studio B, 14.Apr.2013

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić kaže da želimo da postignemo sporazum i sa međunarodnom zajednicom i sa Prištinom, želimo da nastavimo razgovore, ali da to bude usklađeno sa elementarnim državnim i nacionalnim interesima. .."Pozicija Srbije je jasna. Mi smo otvoreni za razgovore uvek,...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.