Vučić: Srbija može sve

Izvor: Mondo, 22.Jan.2015, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija može sve

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija zbog otpora reformama i promenama predugo bila zemlja bez jasnih pravila i bez svesti koliko su ona značajna.

Foto: Beta, Miloš Miškov

On je u autorskom tekstu za jubilarni broj, kojim NIN obeležava 80 godina od osnivanja, podvukao da su reforme način da u Srbiju uvedemo pravila, ista ona koja omogućavaju u razvijenom svetu normalan i uspešan razvoj.

Srbija je, prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << predugo bila zemlja bez jasnih pravila i bez svesti koliko su ona značajna.

Zato smo, navodi Vučić, imali tajkune i zato smo kroz nazovi privatizaciju opljačkani, a stvorena je nova partokratska klasa i armija socijalno korumpiranih kojima je i sama reč "promena" isto što i kolac u srce jer dira u srž njihovog opstanka.

"I upravo je taj otpor, otpor reformama i promenama, i u devetnaestom i početkom dvadeset prvog veka, metkom zaustavio ljude koji su ih u Srbiji želeli", naveo je Vučić.

"Da ne pomisli neko da se plašim sličnog kraja, naveo sam ovo samo kao dokaz veličine protivljenja svakom pokušaju reformisanja Srbije, njene ekonomije, koliko i njenog duha", ističe premijer.

Vučić kaže da su sve što su knez Mihailo Obrenović, Zoran Đinđić, njegov tadašnji politički protivnik probali da urade, drugi poništili, bežeći od svakog pokušaja reformisanja Srbije.

"Svima nama ostavili su prazninu koju je trebalo da popunimo. I počeli smo, 2014. godine", naveo je Vučić.

Kao ključnu tačku u procesu reformi premijer je naznačio rad kao pokretač svakog razvoja u zemlji.

"Reforme za mene nisu ništa drugo nego san o ozbiljnoj, uređenoj, pristojnoj državi, u kojoj se živi od rada i u kojoj je on, rad, pokretač svakog razvoja - društvenog, kulturnog i ekonomskog", poručio je Vučić.

Da bismo imali uređen život moramo da ostvarimo reforme, kaže Vučić, koje će nas uvesti i u Evropu "baš onako kako, mi u Srbiji, to i želimo. Kao nezavisnu, uređenu i ravnopravnu državu".

A Srbija je spremna za velika dela što je i pokazala prošle godine kad su pokrenute reforme, uvedena pravila, a odgovornost postala ključna reč, dodao je.

"Sad nam preostaje rad. Državi da ga omogući, a građanima Srbije da počnu da ga doživljavaju kao priliku, a ne kao kaznu", kaže Vučić i dodaje da će se sa reformama nastaviti i da će vlada dovoditi investitore.

On je ukazao da je Srbija i dalje država u kojoj je sve u vezi sa politikom, ali i ističe da se i to menja i da političari neće biti ništa više od onog normalnog serviša svakog građana, koji treba da omogući da svako ostvaruje rezultete koje može.

"Zato sam tražio da politika izađe iz sporta, iz medija, iz firmi. Svako od njih treba da ima valsnika koji će biti odgovoran za rezultate koje postiže. I koji će moći da promeni one koji te rezultate ne postižu.. Tome, između ostalog, treba da doprinese i Zakon o radu koji smo usvojili. Da smesti odgovornost tamo gde joj je emsto.Kod onoga koji je poseduje i onoga koji radi" rekao je premijer.

Kako je naveo, Srbija sve može.

"To je mala zemlja, stišnjena na jednom nezgodnom poluostrvu, izložena, vekovima, raznim vojskama i ambicijama čijem ostvarenju vojske služe, porobljavana i oslobađana više puta nego što se i može zamisliti. I preživeli smo" naznačio je Vučić.

Kako je dodao većeg dokaza za tvrdnju da ćemo uspeti i u ovom poslu nema.

"Mi umemo da radimo, isto koliko smo smo umeli da ratujemo. I umemo da stvorimo i primenimo pravila. I znamo šta znači odgovornost. Mi smo, uz to, zemlja i narod, koji pokazuje najviše kada niko to od njih ne očekuje" istakao je on.

Premijer je podvukao da zbog svega toga i veruje u uspeh reformi.

"I zato sam i toliko ubeđen da će, već 2017, svako ko ukuca, na Google 'uspele reforme u svetu' kao dogovor dobiti niz članaka , sa zajedničkim imeniteljem - Srbija", zaključio je Vučić.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.