Vučić: Projekat Milijardu evra u zdravstveni sistem

Izvor: RTS, 15.Okt.2018, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Projekat "Milijardu evra u zdravstveni sistem"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je projekat "Milijardu evra u zdravstveni sistem Srbije", dogovoren na sastanku sa premijerkom, i precizirao da će ta suma biti uložena u srpsko zdravstvo u naredne tri godine. Istakao je i da će do 1. maja u sedam gradova Srbije krenuti izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti.
Aleksandar Vučić je, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će taj novac biti uložen u sve tipove zdravstvenih ustanova.

Oko 235 miliona evra ide u opšte bolnice, oko 430 miliona u kliničke centre, 54 dodatna miliona evra namenjena su Tiršovoj 2, još 100 miliona u 11 klinika i oko 200 miliona u domove zdravlja.
Predsednik Vučić je rekao da će se to uložiti u 2019, 2020. i 2021. godini.
Najavio je i brojne reforme u zdravstvu, navodeći da se tu troši najviše novca.  
"A je l' se to vidi? Složićete se da se to ne vidi. Je l' smo dali ogromne plate – nismo. Neverovatno koliku sumu novca trošimo... moraćemo da sprovedemo druge reforme. Jedna od ideja je da pacijenti koji su na listi čekanja mogu da dođu i noću. Nećemo da se hvalimo što imamo 75.000 pacijanata na listama čekanja, jer je u vreme 'žutih' bilo 250.000. Mi moramo da rešimo liste čekanja", poručio je Vučić.  
To će nam se, kaže predsednik, onda vratiti, pre svega poštovanjem naših građana. 
"Videće da je neko uložio u to i znaće da čuvaju", rekao je Vučić. 
Predsednik Vučić je rekao da je predložio premijerki Ani Brnabić i ministrima da razmisle šta da se uradi oko zdravstva, a da će se on lično zalagati za bolji standard medicinskih sestara.  
"Hoću da vidim i kako da dodamo još kategorija u rešavanje stambenog problema u budućnosti. Ovo će izgledati odlično i nadam se da će se javiti više stranih kompanija, iako im margina zarade nije velika", rekao je predsednik Vučić novinarima posle sastanka sa premijerkom, na kojem je bilo reči o izgradnji stanova za pripadnike službi bezbednosti.   
Do 1. maja u sedam gradova kreće izgradnja stanova za snage bezbednosti 
Predsednik je najavio je da će do 1. maja u sedam gradova Srbije krenuti izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Vučić je, u obraćanju medijima, rekao da su se za subvencionisane stanove prijavila ukupno 23.423 pripadnika snaga bezbednosti, uključujući one koji nemaju adekvatan smeštaj.
Prva faza predviđa 8.086 stambenih jedinica, čime se trećina prijavljenih lica zbrinjava, rekao je Vučić.
"Već u narednih mesec dana krenućemo u izgradnju u Vranju i Nišu. Zatim slede Kraljevo, Kragujevac i Sremska Mitrovica, pa Novi Sad i Beograd", objasnio je predsednik.
Vučić je istakao da će do 1. maja u svih sedam gradova krenuti izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a sve bi trebalo da bude gotovo u 2020. godini.
Prema Vučićevim rečima, u Vranju će biti izgrađeno 486 stanova, u Nišu 2.400 stanova, Novom Sadu 2.051 stan, a u Beogradu u prvoj fazi 1.000 stanova.
Kako je rekao, stanovi će se graditi i u Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu i Kraljevu, a u svim gradovima stambene jedinice biće na izuzetnim lokacijama, a kao primer naveo Beograd, gde će se stanovi graditi u Zemunu, kod lakat krivine gde je blizu most i auto-put. 
U prvoj fazi gradiće se 8.086 stanova 
Vučić je rekao da na rešavanje stambenog pitanja čeka 14.169 policajaca, 7.575 pripadnika Vojske Srbije, 856 pripadnika BIA i 1.021 njih iz Ministarstva pravde.
U prvoj fazi, precizirao je, gradiće se 8.086 stanova, što je jedna trećina od ukupnog broja onih kojima su stanovi potrebni, a sve će biti završeno u 2020. godini.
On je dodao da će država subvencionisati stanove i da će u pojedinim mestima, van Beograda, oni moći da se kupe za 300 do 350 evra po metru kvadratnom što je, kaže, izvanredna cena.
"Pozivam mlade ljude da se prijavljuju u vojsku i srpsku policiju. Imaće sve sigurniju i bolju budućnost. Svi oni koji vole svoju zemlju moći će pristojno da žive, a moraće da budu spremni da svojoj zemlji pomognu", rekao je Vučić. 
Kako kaže, izgradnja stanova za pripadnike službe bezbednosti će značajno uticati i na rast BDP-a i dodao da se očekuje rast od preko četiri odsto, a to, s druge strane, omogućava državi da ulaže novac u infrastrukturne projekte.
Precizirao je da će se van Beograda graditi četvorospratnice, a u Beogradu zgrade od pet i šest spratova, jer, prema pojedinim istraživanjima, ako se porede iste socijalne kategorije, manje dece se rađa u višespratnicama.
"Želimo da imamo što više dece, ne interesuje me ko će šta da komentariše, a ovi što 'štite' državu od mene neka nastave to da rade", poručio je predsednik. 
"Zahvaljujući reformama, prilika za pristojan život" 
Vučić je naveo da će Srbija morati da "raširi" svoju vojsku po celoj Srbiji, a ne samo da je ima u nekoliko gradova i najavio da će se posebno zalagati i za poboljšanje situacije medicinskih sestara.

"Neki koji su nam želeli toliko dobro prodavali su priču o interoperabilnosti, koju ne razumem ni dan-danas. Uveli su nam neku čudnu situaciju da nemamo vojnika u Užicu, Prijepolju, imamo na istoku nebranjene granice, na zapadu zemlje nemamo ni 110.000 vojnika u čitavom Podrinju", objasnio je on.
Takođe je rekao da ćemo morati malo svoju zemlju da razvijamo i kroz te sisteme.
"Zahvaljujući reformama, došli su na red ljudi koji svakog dana rade za svoju zemlju, koji nemaju velika primanja, a koji će dobiti sada priliku za pristojan život", naglasio je predsednik.
Rekao je da, kada se bude spremala druga faza, koja predviđa 10.000 stambenih jedinica, treba razmišljati i o drugim kategorijama.
Preneo je da je predložio da se razmišlja o tome šta uraditi dodatno za zdravstvo, posebno za medicinske sestre.
"Lično ću se zalagati da medicinske sestre dobiju najveće povećanje plata. One rade najteži posao, najviše se muče", ukazao je predsednik Vučić dodajući da nam ti kadrovi nedostaju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić, Brnabić i ministri o izgradnji stanova za bezbednjake

Izvor: Blic, 15.Okt.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaje se danas sa premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrima, sa kojima će razgovarati o razvoju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.