Vučić: Predsednik UAE ima iskren i prijateljski odnos prema Srbiji

Izvor: B92, 01.Dec.2023, 21:03

Vučić: Predsednik UAE ima iskren i prijateljski odnos prema Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Dubaiju sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed Bin Zajed Al Nahjan.

Vučić je u razgovoru sa RTS rekao da je šeik Mohamed Bin Zajed Al Nahjan veliki prijatelj Srbije i da je pre njega sa njim bilateralni sastanak imao francuski predsednik Emanuel Makron, a posle njega i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, kao i nemački kancelar Olaf Šolc.

"Onda vam otprilike jasno da smo u društvu onih koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su mnogo važniji u svetu od nas. Ali to pokazuje kakav je njegov iskren i prijateljski odnos prema našoj zemlji", rekao je Vučić.

On je naveo da su klimatske promene veliki problem za svet i da su katastrofalne po čovečanstvo, posebno za zemlje koje su okružene morem, što takođe utiče na ekonomije zemalja i na ceo svet.

"Pokušao sam danas da u svom kratkom izlaganju ukažem i na neke druge probleme. Kako možete da očekujete da sve ono što smo dogovarali u Parizu i Glazgovu i na drugim mestima, bude sprovedeno u delo ako je u međuvremenu potrošeno tri puta više na oružje nego na bilo kakvo drugo ulaganje, kako to možemo da uradimo ako nemamo dogovor koja su to pravila, koja važe u svetu i koji su to principi na kojima se svet zasniva", rekao je Vučić.

Kako kaže, ne zna se koje principe poštujemo, jer ne poštujemo principe Povelje Ujedinjenih nacija.

"Ne govorimo o Srbiji, ona to radi, već govorimo o velikim silama. E onda, i to sa svake strane, teško da možete da imate mnogo optimizma. I lepo je što je šeik Mohamed izdvojio 30 milijardi, da stavi poseban fond za borbu protiv klimatskih promena, ali nisam preterani optimista da ćemo u svemu tome svi uspeti i da ćemo svi zajednički da radimo, jer vidim koliko su antagonizovani interesi velikih sila", rekao je on.

Naveo je i da se "iza zavese" u stvari govorilo najviše o Izraelu, Palestini, o Ukrajini, Rusiji, o Kini, Tajvanu i o svim drugim pitanjima.

Na konstataciju da je rekao da će Srbija pozitivno odgovoriti na učešće u globalnoj borbi protiv klimatskih promena, ali i da mora da vodi računa o svojoj ekonomiji, a da u isto vreme ima zelenu agendu, Vučić je podsetio da su Srbiju pre dve godine kritikovali za litijum, a sada bi, kaže, svi naš litijum.

Takođe, kritikovali su Srbiju za ugalj, a onda su pokrenuli svoje rudnike uglja.

"Naravno da je važnije za naše ljude u ovom trenutku da imaju struju nego što ćemo mi sa 0, pa ne znam koliko 0 pa 1 da doprinesemo emisiji štetnih gasova. Zato moramo sebe da menjamo zbog sebe, zbog svoje zemlje, zbog naših ljudi, zato moramo da bukvalno upetostručimo i to u najkraćem mogućem roku obnovljive izvore energije. Dakle da idemo na koliko je moguće, vetar, sunce, iako to nisu tako sigurni izvori energije ili jednako sigurni izvori energije kao neki drugi", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.