Vučić: Ponosan na srpske vojnike, hvala američkim

Izvor: B92, 17.Nov.2017, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ponosan na srpske vojnike, hvala američkim

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma zadovoljan završenom zajedničkom vežbom vojnih padobranaca Srbije i SAD.

On je dodao da su takva zajednička uvežbavanja višestruko korisna.

"Zajednička obuka doprinosi unapređenju znanja ali i stvaranju partnerstva i prijateljstva tamo gde toga nije uvek bilo u prošlosti. Oba cilja su ispunjena i hvala i američkoj ambasadi, Evropskoj komandi snaga SAD i Nacionalnoj gardi Ohaja", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vučić novinarima na aerodromu Lisičiji jarak nakon vežbe "Zima 2017".

On je rekao da je ponosan na srpske vojnike koji su pokazali da mogu da skaču iz američkih aviona i uz upotrebu američkih padobrana sa kupolama, koje Vojska Srbije ne koristi i kod kojih je brzina veća a doskok uvek tvrđi nego kod padobrana tipa krilo.

"Hvala svim vojnicima koji su učestvovali - i srpskim i američkim. Mnogo toga smo naučili a mislim da nije ovo samo pitanje znanja i veština nego se ovako stiču i prijatelji, što je od velikog značaja za našu zemlju", rekao je on.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da je današnje uvežbavanje padobranaca Srbije i SAD važno za njihovu obuku ali i za simbol zajedničkih priprema za izazove koji mogu doći u budućnosti. On je rekao da su američki padobranci bili impresionirani mogućnostima srpskih kolega i ocenio da je vežba bila uspešna.

Uprkos jakom vetru, 120 srpskih i američkih padobranaca uspešno je danas izvelo vežbu “Zima 2017”, odnosno padobranski desant na sportskom aerodromu Lisičji jarak.

Uprkos jakom vetru, 120 srpskih i američkih padobranaca uspešno je danas izvelo vežbu “Zima 2017”, odnosno padobranski desant na sportskom aerodromu Lisičji jarak.

Iz dva transportna aviona “Herkules C130” 86. Avijacijskog puka SAD, u dva naleta, sa oko 300 metara visine, skočili su srpski i američki specijalci. Vojnici su iskakali pomoću američkog kupolnog T11 padobrana, teškog 17 kg, sa prečnikom od 9,3 metra, dok je pomoćni padobran težak sedam kilograma i ima prečnik 7,3 metra.

Kapetan Bojan Kovačević jedan je od 60 srpskih specijalaca koji su učestvovali u zajedničkoj vežbi, a kaže da je ipak lakše skakati našim padobranom tipa krilo, jer kupola T11, kako je objasnio, nije upravljiva, dok padobrani koje koristi naša vojska jesu, a i veća je brzina padanja padobranca, koja je oko 5,8 metara u sekundi.

“Prema njegovim rečima, saradnja sa američkim vojnicima bila je izuzetno korektna, a i u prethodnom periodu bilo je, kaže, sličnih aktivnosti i vežbi.

Nakon skoka i skupljanja padobrana, srpske i američke kolege razmenile su padobranske značke. Najstarijima po činu u obe vojske značke su uručili ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador SAD.

"Znak nosite s ponosnom. Dobili ste znak najhrabrije, najtvrdoglavije, najžilavije i najupornije vojske na svetu", rekao je ministar Vulin kačeći značku američkom potpukovniku.

Tom prilikom, ministar Vulin je ocenio da su srpski specijalci ponovo bili na visini zadatka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.