Vučić: Piloti nisu krivi, oni su heroji

Izvor: RTS, 04.Apr.2015, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Piloti nisu krivi, oni su heroji

Preminuli u padu helikoptera 13. marta su za mene heroji i uveren sam da tako treba da ih pamti i Srbija, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić. Navodi da će odluku o izručenju Vojislava Šešelja doneti nakon pravno obrazloženog zahteva Tribunala.
Izveštaji koji govore o padu vojnog helikoptera ne imenuju krivce već odgovorne za tu tragediju, rekao je premijer Aleksandar Vučić na vanrednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović, izgubili su živote kako bi spasli jednu bebu, podsetio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Ističe da se na to zaboravilo tokom višenedeljne jurnjave za krivcima, u kojoj su, kako kaže, učestvovali svi u Srbiji.
"Mogu da izrazim još jednom najdublje saučešće porodicama stradalih i svima da poručim da oni za mene, i ako smem da kažem, za ovu Vladu, nisu krivi ni za šta. Oni su heroji i tako ću ih pamtiti i uveren sam da tako treba da ih pamti Srbija", rekao je Vučić.
Ističe da juče objavljeni izveštaji ne prebacuju krivicu ni na koga već da govore o odgovornosti, uzrocima nesreće i greškama.
Premijer navodi da se svakodnevno događa da padaju i avioni i helikopteri, da se događaju tragedije, ali da u tim situacijama preovlađuje ljudskost, da se žrtve ne razapinju.
"Nesreće se ne dešavaju bez propusta i nečije odgovornosti. U normalnim zemljama, kakva će biti i Srbija, sve se dostavlja nadležnim organima, a nesreće se ne koriste za hajke i skupljanje političkih poena. Novinari i političari se ne bave istragom. Molim vas da govorimo o izveštaju i da pošutujemo žrtve", naglašava Vučić.
"Nemojte da krivite Mehića. Kao i bezbroj puta, leteo je želeći da spase jedno dete. Nije uspeo, sam je platio najvišu cenu. On kriv nije, kao ni Bandić", kaže premijer.
Ističe da će Tužilaštvo da ispita svaku vrstu krivične odgovornosti i da stavi tačku na tu priču. "Ako tražite političku odgovornost, tražite je od mene", naglašava Vučić.
Premijer ističe da je vojnički posao naša najbolja i najuglednija institucija i da zbog toga neće dozvoliti da drugi urušavaju Vojsku.
"To je težak posao. Umemo valjda da budemo dostojanstveni ili je svaka tragedija za političke packe i ćuške, jer ništa drugo ne umemo. Dok sam živ, takvoj politici ću se suprotstavljati", naglašava premijer.
Vučić kaže da u čitavoj priči u vezi s padom helikoptera vidi mržnju i želju za političkim obračunima i odbacuje svaku insinuaciju prema kojoj je akcija spasavanja deteta bila zarad lične promocije pojedinih ministara.
U tom smislu, navodi da mnoga pitanja novinara i napise jednostavno ne razume i pita da li se time želi poručiti da je te ljude koji su nastradali neko hteo da ubije.
Kako je rekao, komandant 204. Vazduhoplovne brigade Predrag Bandić i stradali pilot Omer Mehić su u rodbinskim vezama, najbolji prijatelji, zbog čega, dodaje, teško da neko može i da zamisli takav scenario.
Upitao je i da li je neko čuo da se traži ostavka nemačke kancelarke Angele Merkel zbog avionske nesreće u Francuskoj i ponovio da ne razume smisao pitanja koja se postavljaju, kao ni čitave priče.
"Osim mržnje i želje za političkim obračunom ne vidim ništa. Pustite političke obračune na teme imamo li deficit ili nešto slično. Ovde nemamo ubica, nemamo političkih ubistava, nemamo ničega... Hvala bogu, Srbija je postala normalna zemlja", naglašava Vučić.
Zapitao je i ko je odgovoran za sve ljude koji su u vojsci poginuli u raznim nesrećama.
"To je težak rad, to je vojska, težak život. Jesam li nekada rekao da su za to odgovorni Tadić i Šutanovac? Nisam nikada, zato što nisu", ističe premijer.
Na pitanje da li će tražiti odgovor zašto su prekršene procedure pri samoj inicijativi za akciju i da li se tu nalazi odgovornost struktura koje nisu u Vojsci, Vučić je odgovorio da će svi koji su prekršili procedure odgovarati po svim propisima.
Odgovarajući na pitanje zašto je za mesto sletanja izabran aerodrom u Surčinu, Vučić navodi da se iz izveštaja jasno vidi da je pilot najpre išao na VMA na koji nije mogao da sleti.
Ako ste hteli da insinuirate da je ministru bilo bliže da zbog novinarskih ekipa ide u Surčin nego da dođe na VMA – pa, Lončar živi od VMA na tri minuta, kaže Vučić.
"Ne biste vi bili zadovoljni ni Gašićem ni Zlatiborom Lončarom i ne tražite vi to zbog njih. Vi to tražite da biste mogli da kažete: 'Taj koji ima te ministre, on je to hteo. E, to je taj Vučić'", dodaje premijer.
Na pitanje da li je bilo pritisaka na kontrolu leta, Vučić je rekao da bi, kada bi se nešto takvo stvarno utvrdilo, "ko god da je tako nešto uradio – bio sto puta ministar", značilo da je lud i da treba da odgovara za sva vremena.
Premijer navodi da takav podatak nema i pita da li neko ima podatke da je pritiska bilo.
"Insinuacija je sledeća: oni su vršili pritisak i rekli kontroli leta da mu kaže da ne sleće gde želi, iako mu je to lakše, nego da sleti po najgorim uslovima da bismo mi mogli da se uslikamo za TV. Ili nisu normalni oni koji bi tako nešto uradili – i to je ili za zatvor ili za lečenje – ili ja ne razumem one koji takvo pitanje postavljaju. Tu baš nešto nije sasvim u redu", smatra premijer.
O zahtevu za izručenje Vojislava Šešelja
Premijer kaže da će lično doneti odluku o Vojislavu Šešelju nakon što Srbija dobije pravno obrazložen zahtev od Haškog tribunala.
"Odlučivaćemo kad neke papire dobijemo, ali u tim papirima moraju da mi napišu kad je Šešelj ozdravio i kojim metodama, pošto su nas upoznali da je najbolesniji na planeti i vratili ga nazad, a sad nemam dokaze da je Šešelj ozdravio", rekao je Vučić upitan da li će i kad izručiti Šešelja Hagu.
Vučić ističe da je Šešelj građanin Srbije o čijoj politici ne misli ništa dobro, ali da je njegov posao da zaštiti građane i Ustavom zagarantovano pravo građana.
"Da vidimo kako će pravno to (Haški tribunal) da uradi, a onda ćemo da donosimo odluku u skladu sa interesima Srbije i poštovanjem prava građana Srbije", ističe Vučić.
Premijer ističe da Vlada Srbije nije DHL, pa da, kad to padne na pamet Haškom tribunalu, šalje nešto ili prima.
"Vlada ima dostojanstvo, drži do ponosa naroda i prava građana", rekao je Vučić i upitao zašto Hag konačno ne izrekne presudu.
Upitan da prokomentariše izjavu haškog tužioca Serža Bramerca da je najvažnije da Haški tribunal što pre donese presudu jer njegovo ponašanje izaziva napetost u regionu, Vučić ukazuje da takva izjava nailazi na njegovu političku osudu.
"Kakva je pravna definicija da neko izaziva napetost. To može da naiđe na moju političku osudu i politički osuđujem to delovanje. Kakve to veze ima sa činjenicom da nisu doneli presudu 11,5 godina i ko je kriv za to, Šešelj ili Vlada? Ne bih rekao da je neko od nas", kaže Vučić.
Na pitanje novinara kada će premijer Srbije razgovarati s premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem, Vučić je poručio da će ga pozvati u ponedeljak ili utorak, kada prođu uskršnji praznici.
Prema njegovim rečima, sa Milanovićem će pokušati da nađe način na koji će se krizni momenti između dve države, ukoliko budu postojali, rešavati.
Upitan kako komentariše izjave ministra Aleksandra Vulina da je hrvatski general Ante Gotovina ustaša, Vučić odgovora pitanjem da li bilo kou Srbiji očekuje pozitivne reči o Gotovini.
Objašnjava da je pogled dva naroda i dve države, kada je reč o prošlosti, različit i da se to neće promeniti, ali da zato treba gledati u zajedničku budućnost.
"Kada ćete vi pozitivno da kažete nešto o srpskim generalima. Kod vas se slavi 'Oluja', dok je ona kod nas najtužniji dan kada je proterano 250.000 ljudi sa ognjišta. Imamo različite poglede na prošlost, ali ne bi trebalo različito da gledamo na budućnost", poručuje Vučić.
Ocenjuje da dve države neće moći da se saglase po pitanju odnosa prema "Oluji" i naglašava da je sada pitanje šta može da se uradi u budućnosti.
"Zato sam zahvalan (predsednici Hrvatske) Kolindi Grabar Kitarović i (ministarki spoljnih poslova) Vesni Pusić na porukama. Mislim da niko nema račun da Srbija i Hrvatska imaju loše odnose, a ponajmanje građani Srbije i Hrvatske", ističe Vučić i poručuje da će dati sve od sebe da dve zemlje izgrade najbolje odnose.
Deficit smanjen i više od očekivanog
Govoreći o ekonomskim parametrima, premijer ističe da je u 2014, u prvom kvartalu, Srbija imala deficit od 75 milijardi, a da je u prvom kvartalu 2015. bilo predviđeno da se smanji na 55 milijardi.

"Uspeli smo da ga smanjimo na 21,445 za tri meseca. To je za 33 milijarde bolji rezlutat", objašnjava premijer i dodaje da su svi prihodi bolji od očekivanih, a rashodi niži.
Prema njegovim rečima, ako se taj trend iz prva tri meseca nastavi, odnosno ako dodamo još jedan takav mesec, to će biti na nivou ušteda koje su ostvarene na platama i penzijama.
Premijer naglašava da je u januaru ove godine prihod od bruto domaćeg PDV-a iznosio 49 milijardi u odnosu na 47 milijardi iz istog meseca 2014. U februaru je to bilo 38 milijardi u poređenju sa 34,88 milijardi iz 2014, a u martu ove godine je ostvareno 47,53 milijarde u odnosu na 41,117 milijardi iz marta prošle godine.
Kada je reč o makroekonomskim kretanjima, dobri su pokazatelji da je došlo do rasta prerađivačke industrije od 3,5 odsto u prva tri meseca.
"Realni promet u trgovinama na malo je 1,4 odsto viši. Uvoz robe je takođe viši", ukazuje Vučić.
Izvoz u evrima je veći, dok je inflacija na minimalnom nivau, gotovo na nivou deflacije, objašnjava Vučić.
Kako kaže, nikad ne govori lepe vesti i ne saopštava ružičaste. "Nikad stvari nisam predstavljao lepšima no što jesu. Poštujem Fiskalni savet jer uvek kažu lošije no što jeste. Ali kad kažem da ćemo imati prostora za povećanje plata i penzija nisam se šalio", naglašava Vučić.
Premijer navodi i da oko 2,5 milijardi nije potrošeno na kapitalne investicije i najavljuje da Vlada planira da u aprilu, maju i junu takve rashode uveća.
"Smatram da ćemo imati mnogo prostora, ako se nastavi ovaj trend, ali ja ne želim da to koristimo u političke svrhe, nego da Srbija ima dobru ekonomiju koja će obezbediti bolju budućnost i da ljudi osećaju na svom džepu dobitak", ukazuje Vučić.
Prema rečima premijera, bolji standard građani bi mogli da očekuju i na svom džepu da osete za dve godine.
"Ali to nećemo da radimo kao neki, zbog izbora, pa su nas odveli u drastičan rast javnog duga. Mi ćemo to raditi zato što smo napravili zdravu i dobru ekonomsku podlogu za takve poduhvate", istakao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

(VIDEO) VUČIĆ VANREDNO: Svih sedmoro u helikopteru za mene su heroji i nisu krivi ni za šta

Izvor: Kurir, 04.Apr.2015

Molim vas da sada ne krivite Omera Mehića. Kao bezbroj puta do sada želeo je da spase jedno dete, nije uspeo, sam je platio cenu. Omer nije kriv, kao ni Bandić, ni mnogi drugi, rekao je premijer..BEOGRAD - Svih sedmoro u helikopteru za mene su heroji i nisu krivi ni za šta, rekao je predsednik Vlade...

Nastavak na Kurir...

Vučić: Piloti nisu krivi ni za šta

Izvor: BanjalukaLive.com, 04.Apr.2015

Posada helikoptera i zdravstveni radnici, za mene lično i za ovu vladu nisu krivi ni za šta. Ovi ljudi su heroji i tako treba da ih pamti Srbija, rekao je Vučić. Piloti Omer Mehić, Milovan Đukalić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar Ivan Miladinović i zdravstveni radnici Dževad Ljajić...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.