Vucić: Nema pritiska na USS, ispoštovaćemo svaku odluku

Izvor: Press, 26.Avg.2013, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vucić: Nema pritiska na USS, ispoštovaćemo svaku odluku

“Niko nije tražio zastoj u postupku od aprila. Čak ni suptilnim pritiskom niko u državi ne sme da se bavi, a svaku odluku Ustavnog suda kakva god da bude mi ćemo poštovati i to je naša obaveza. Ako mislite da je neko naredio nekom u Ustavnom sudu da ne donosi odluku grdno se varate”, rekao je Vučić u parlamentu gde je u toku rasprava o izmenama Zakona o ministarstvima.

Prethodno je šef poslanika DSS Slobodan Samardžić podsetio da je ta stranka u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << oktobru prošle godine podnela zahtev za ocenu ustavnosti sporazuma iz Brisela koji su postignuti u vreme prethodne vlade, a u maju i zahtev za ocenu ustavnosti sporazuma koje je postigla aktuelna vlada.

“Od oktobra Ustavni sud Srbije nije prstom mrdnuo. Koje je obrazloženje za zastajanje u tom postupku? Zakon o suštinskoj autonomiji, a šta je sa tim zakonom? Niste ni radnu grupu napravili za taj zakon. Radi se o suptilnom pritisku, a ne de fakto pritisku”, smatra Samardžić.

Vučić je rekao da je naša obaveza da čuvamo Srbiju i da aktuelna vlast radi ono što misli da je najbolje za zemlju i narod pokušavajući da sačuva Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, u teškim okolnostima i pokušavajući da modrenizuje Srbiji i ne naruši nijedan princip ustavnosti i zakonitosti.

“Mi smo danas sa jedne strane kritikovani, jer ne idemo brže ka Evropi, a sa druge što uopšte idemo. Trudimo se da politika bude najbolja za građane i da ono što radimo uradimo u najboljem interesu gradajna. Da li uspevamo? Svakako da opozicija misli da ne. Uverenja mogu da nam budu drugačija, ali ne mogu da prihvatim da je vaš stav više patriotski nego naš”, rekao je Vučić.

Vučić je reagovao i na tvrdnje šefa poslaničke grupe DS Borislava Stefanovića o lošoj ekonomskoj situaciji, navodeći da je danas izvoz neuporedivo veći nego u vreme prethodne vlade Mirka Cvetkovića, da je industrijska proizvodnja na značajno višem nivou, kao i da su kamatne stope niže nego u tom periodu.

“Brojke koje govore o našim političkim organizacijama dovoljno govore. Mislim da građani svojim odnosom prema nama i vama dovoljno govore ko je uspešan, a ko nije dovoljno uspešan”, poručio je Vučić Stefanoviću.

Vučić je rekao i da želi da čuje ozbiljnu kritiku svake vrste, a govoreći o izmenama Zakona o ministarstvima on se osvrnuo na regulisanje pitanja životne sredine što je oblast koju dotiču tri ministarstva.

“Tu nismo imali dovoljno snage da to stavimo kao poseban odeljak ili da ga posebno odvojimo u zakonu i to ću da prihvatim kao kritiku, ali da ne prihvatam odgovornost ? Ja je prihvatam čak i tamo gde nisam kriv, jer nemam problem da priznam gde sam i kako sam pogrešio, jer ne znam bezgrešnog čoveka i sveca posebno ne u oblasti kojom se bavimo”, rekao je Vučić.

Prema njegovom mišljenju, rekonstrukcija se sprovodi u najavljenim rokovima, a novi ministri biće stručni ljudi.

“Nadam se da ćemo sa ljudima iz inostranstva moći da napravimo prihvatljive dogovore koji državu neće koštati, a koji će popraviti imidž zemlje”, rekao je Vučić.

On je dodao i da se trudio da na minimum svede negativne reakciju prema političkim protivnicima, jer je to bio jedan od načina da se promene atmosfera i ponašanje i da se razgovara na drugačiji način.

Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović poručio je Vučiću da je obraćanje u parlamentu počeo kao da su poslanici “akteri nekog lošeg vestern filma”.

“Što bi nas se plašili? Jel vam neko od nas želi zlo? Da ste želeli da razgovarate došli bi u 12.00 sati, a došli ste u tri da peglate fleke od pre podne”, rekao je Jovanović, na šta je Vučić rekao da ne učestvuje u vestern filmovima.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.