Vučić: Najbolji mogući rezultat u Briselu

Izvor: RTS, 31.Mar.2014, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Najbolji mogući rezultat u Briselu

Posle formiranja nove vlade, već 29. aprila u Briselu očekujemo konačan dogovor o pravosuđu, rekao Vučić za RTS posle dijaloga u Briselu. Srbija će poštovati teritorijalni integritet svake zemlje, ali neće uvesti sankcije Rusiji, kaže Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da su danas u nastavku dijaloga sa Prištinom u Briselu gotovo privedeni kraju razgovori o pravosuđu i da je napravljen najbolji mogući rezultat za srpski narod. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Nema tu mnogo tog lepog, niti nečega čime bismo se hvalili, niti čime bi se druga strana hvalila. U tim zadatim okvirima napravili smo najbolji rezultat za građane Srbije", rekao je Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Vučić je naveo da će predsednik suda biti Srbin, da će odnos sudija biti 60:40 što je srpska strana i tražila. Istakao je i da će Srbi imati dvotrećinsku većinu među zaposlenima.

Prema njegovim rečima, dobar rezultat je postignut i što se tiče tužilaca.

"Mislim da smo i tu u brojevima, koliko je to bilo moguće, uspeli da napravimo dobar rezultat. Imamo jednak broj tužilaca, što je za nas izuzetno značajno", istakao je Vučić.

Kako je rekao, krajnji dogovor u oblasti pravosuđa očekuje krajem aprila, što je, kako je ocenio, značajno i za relaksaciju svih drugih pitanja u odnosima sa EU.

"Očekujemo da posle formiranja nove vlade, što bi trebalo da bude do 27. aprila, već 29. aprila u Briselu bude postignut konačni dogovor za pravosuđe", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je bilo reči i o promeni kosovskog zakona, koji onemogućava Srbima sa KiM da glasaju na lokalnim izborima.

"Jasno smo poručili da se ne može ukinuti srpsko državljanstvo i da to bude razlog za izbacivanje sa izbornih lista, jer tada niko od Srba ne bi učestvovao na tim izborima. Govorili smo i o rezervisanim mestima, ali tu dogovor nije postignut", naglasio je vicepremijer.

Pred novom vladom nije laka godina

Među temama u Briselu bili su i nova vlada, rekao je Vučić i dodao da očekuje da će Ketrin Ešton odmah po formiranju vlade doći u Srbiju.

"Pred nama nije laka godina, ali sam uveren da zajedničkim radom i trudom možemo da postignemo velike rezultate i da već na polovini mandata ljudi budu zadovoljniji i vide da smo napravili normalnu i pristojnu zemlju", rekao je Vučić.

Kako je istakao, Srbija od EU očekuje veću pomoć i podršku.

"Srbija će biti pristojna zemlja koja će poštovati svoj evropski put i na tom evropskom putu neće zaostajati. Naprotiv, uveren sam da ćemo tri, četiri do šest meseci koje smo izgubili u unutrašnjim političkim igrama umeti da nadoknadimo velikim i marljivim radom i da će EU to umeti da ceni", rekao je Vučić.

Kako je istakao, nova vlada će svake dve nedelje održavati sednice posveđene evrointegracijama.

Kad je reč o stavu Srbije prema krizi na Krimu, Vučić je ponovio da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji, ali da će uvek poštovati teritorijalni integritet svake zemlje članice Ujedinjenih nacija.

"Lično sam izneo stav Ketrin Ešton. Stav je čist, poštujemo teritorijalni integritet svake zemlje, ali mi nećemo da uvodimo sankcije Rusije. Nikada nećemo učestvovati u tome, jer bi time išli protiv onih koji nikada nisu uvodili sankcije Srbiji, čak ni kada je bila bombardovana i kada su joj neki drugi uzimali teritorijalni integritet", naveo je Vučić.

Kako je ocenio, EU dobro razume poziciju Srbije.

"Srbija je nezavisna zemlja koja ima svoj ponos, svoje građane koji biraju njene organe i vladu i to nije vlada bez stava, nego vlada koja poštuje integritet, ali koja neće da uvede sankcije Rusiji", rekao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

VUČIĆ: Najbolji mogući rezultat u Briselu

Izvor: Telegraf.rs, 31.Mar.2014

U Briselu je završena runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.