Vučić: Mogli bismo danas da rešimo problem hrvatske blokade poglavlja

Izvor: RTS, 04.Jul.2016, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Mogli bismo danas da rešimo problem hrvatske blokade poglavlja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da "ne bi isključio" mogućnost da se danas, u neformalnim razgovorima sa predstavnicima Hrvatske i sa evropskim zvaničnicima, reši problem blokiranja otvaranja poglavlja 23 i 24.
Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost da će pitanje otvaranja poglavlja biti rešeno danas, tokom Samita >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o Zapadnom Balkanu.

"Želim da verujem da Hrvatska želi dobro svom srpskom susedu i da će oni taj napor danas učiniti. Ako učine, hvala, a ako ne učine – opet hvala. Da li je moguće da se to desi, moguće je i tome se nadam. Da li očekujem? Bilo bi previše reći da to očekujem", rekao je Vučić novinarima u Parizu.
Naglasio je da se nada da će Hrvatska moći da kaže da nema ništa protiv otvaranja poglavlja 23 i 24, i dodao da je pitanje za njih da li će to moći da kažu u vreme kampanje ili ne. 
Vučić je rekao da bi tokom dana trebalo da se sastane s komesarom EU za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom i visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini, kao i da očekuje dobre rezultate.
"Velika Britanija je skinula rezervu sa poglavlja 23, ostala je jedna zemlja. Imaćemo priliku da sa njima razgovaramo, kao i sa evropskim zvaničnicima", rekao je Vučić.
Rekao da se nada da će otvaranje poglavlja moći da bude rešeno danas. "Ako ne bude danas, biće rešeno neki drugi put", rekao je Vučić.
Upitan da li je istina da je hrvatska delegacija spremila "koaliciju" protiv srpske delegacije u Parizu, Vučić je rekao da to ne bi tako nazvao, ali da svaki put ima pokušaja da se Srbija "skrajne".
U ovom trenutku to nije realno i moguće, rekao je Vučić i naglasio da će dobre odnose sa Srbijom danas na samitu podržati i Slovenija, i Crna Gora, i Albanija.
"I prošle godine pred Beč ste imali sastanak koji je zakazao Milanović u Dubrovniku, gde je trebalo da se govori o projektima koji bi isključili Srbiju, pa to nije prošlo. Ove godine bi takve stvari imale neuporedivo manje šanse za uspeh", rekao je Vučić i dodao da je Srbija svojim ugledom uspela da sačuva relativno snažnu poziciju zemlje.
Upitan da li će Nemačka "pritiskati" Hrvatsku, Vučić je rekao da u svom rečniku ne koristi reč "pritisak", ali da veruje da će biti moguće da do kraja dana "bar znamo na čemu smo".
"Ako žele da otvore, hvala, ako ne žele, nikom ništa. Verujem da to bez pritisaka može da bude rešeno danas", rekao je Vučić i dodao da od svojih sagovornika nije čuo nikakve primedbe.
Vučić kaže da je Srbija uradila više dobrih stvari u ekonomiji i da će u tom smeru nastaviti i dalje, kao i da je politički put popločan brojnim problemima koji se moraju rešavati na višegodišnjem nivou.
"Moramo da rešimo političke probleme da bi ekonomski put išao uzlaznom putanjom, kao do sada", naglasio je Vučić. 
Uprkos najavama da bi mogla biti otvorena do kraja juna i holandskog predsedavanja EU, poglavlja 23 i 24 nisu otvorena ni prošlog četvrtka.
Ambasadori zemalja članica su tada na sastanku u Briselu razgovarali o tim poglavljima, ali su samo konstatovali da zbog protivljenja Hrvatske, ali i Velike Britanije neće biti moguće održavanje međuvladine konferencije na kojoj bi bila otvorena ta poglavlja.
Premijer tehničke Vlade Hrvatske Tihomir Orešković je prošle nedelje u Briselu saopštio da se stav Zagreba nije promenio, odnosno da su pred Srbijom i dalje tri hrvatska uslova – pitanje regionalne jurisdikcije za procesuiranje ratnih zločina, prava hrvatske manjine u Srbiji i puna saradnja sa Tribunalom u Hagu.
Radna grupa Saveta zadužena za proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora na svom redovnom sastanku u utorak ponovo će razmotriti mogućnost postizanja konsenzusa svih 28 zemalja članica kada je u pitanju nacrt zajedničke evropske pregovaračke pozicije za poglavlje 23.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Problem sa Hrvatskom moguće rešiti danas

Izvor: Mondo, 04.Jul.2016

Premijer Srbije izjavio je u Parizu da "ne bi isključio" mogućnost da se danas, u neformalnim razgovorima sa predstavnicima Hrvatske i sa evropskim zvaničnicima, reši problem blokiranja otvaranja poglavlja 23 i 24...Foto: Mondo/ Stefan Stojanović..Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost da...

Nastavak na Mondo...

LEPE VESTI OD VUČIĆA IZ PARIZA: Otvaranje POGLAVLJA 23 već danas?

Izvor: Telegraf.rs, 04.Jul.2016

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da postoji mogućnost da će otvaranje poglavlja biti rešeno već danas tokom trećeg Samita o Zapadnom Balkanu, koji se održava tokom Berlinske inicijative u Parizu. ..- Želim da verujem da Hrvatska želi dobro svom srpskom susedu i da će oni...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.