Vučić: Kina nema pouzdanijeg partnera od Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Sep.2019, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Kina nema pouzdanijeg partnera od Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na Svečanoj akademiji gde je obeležena 70 godina od osnivanja Narodne republike Kine da Kina "nema pouzdanijeg partnera i iskrenijeg prijatelja" od Srbije.

Vučić je govorio na početku programa u centru Sava posle obraćanja kineske ambasadorke Čen Bo.

Vučić je ukazao da dve zemlje gaje izuzetno prijateljske odnose i da se to ogleda svuda u Srbiji, od Pupinovog mosta, do projekta modernizacije železničke >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pruge Beograd-Budimpešta, do Bora, a pre svega u Železari Smederevu koju su, kako je rekao, Kinezi "bukvalno spasli" i spasli posao za 5.000 ljudi. On se zahvalio Kini i posebno kineskom predsedniku Si Đinpingu.

Vučić je rekao da očekuje dolazak brojnih kineskih kompanija u Srbiju iz raznih oblasti od energetike, do savremene tehnologije i veštačke inteligencije i dodao daje ponosan što su odnosi dve zemlje na najvišem nivou u istoriji.

Predsednik Srbije je rekao da se Kina mnogo puta suočavala sa nipodaštavanjem, a isto je doživljavao i predsednik Si Đinping, da su govorili da kineski model neće uspeti, ali da je Kina danas druga ekonomska sila sveta.

"Želim da čestitam Siju na vrednom radu i na tome što Kinu vodi u sigurnu, svetliju budućnost. Hvala mu i na prijateljstvu koje pokazuje prema Srbiji", rekao je Vučić.

Rekao je da je predsednik Si prilikom posete Srbiji 2016. uradio nešto izuzetno, tada je lično obećao da će pomoći po pitanju Železare Smederevo.

"Mi se ponosimo prijateljstvom sa Kinom, kao i svojim evropskim putem i prijateljstvom sa Rusijom i sa ostalim našim prijateljima", rekao je Vučić.

On je podsetio da se tokom bombardovanja NATO Kina nije zatvorila svoju ambasadu u Beogradu, i rekao da to Srbija nikad neće zaboraviti.

"Posebno smo zahvalni na podršci Kine teritorijalnoj celovitosti naše zemlje i rešavanju pitanja Kosova, zato Kina može da računa na našu podršku ;politici jedne Kine i to bez izuzetka", rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija pozdravlja i da će uvek pozdravljati uspehe Kine i da je ponosna što je značajna karika u inicijativi Pojas i put.

"Živelo čelično prijatelstvo Srbije i Narodne Republike Kine i hvala Kini za sve što je učinila za Srbiju, rekao je na kraju govora Vučić.Kineska ambasadorka Čen Bo takođe je u svom govoru pozdravila prijateljstvo dve zemlje i izrazila zahvalnost Srbiji na njenoj stalnoj podršci.

Na svečanosti u Sava centru prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, i više ministara.

Posle govora održan je koncert kineskog orkestra i Narodnog ansambla "Kolo".

Posle višegodišnjeg građanskog rata između komunističkih i nacionalnih snaga, lider komunista Mao Cedung proglasio je 1. oktobra 1949. godine uspostavljanje Narodne Republike Kine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.