Vučić: Izgradnja zemlje sopstvenim snagama

Izvor: RTS, 20.Maj.2014, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Izgradnja zemlje sopstvenim snagama

Premijer Aleksandar Vučić zahvalio se EU za podršku i pomoć koju su pružili Srbiji u teškoj situaciji izazvanoj poplavama. Možemo da računamo na tri vrste pomoći iz EU, kaže Vučić. EU je uz Srbiju i odgovorila je na hitne zahteve Srbije tako što je ponudila još više, rekla je evropska komesarka Kristalina Georgijeva.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je sa evropskom komesarkom za humanitarnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pomoć i vanredne situacije Kristalinom Georgijevom imao dobre razgovore, i da će Srbija imati značajnu pomoć od EU u rešavanju teške situacije koje su napravile poplave

Međutim, kako je dodao Vučić, Srbija će morati da preuzme najveći teret šteta izazvanih poplavama.

"Moraćemo uz pomoć naših evropskih prijatelja, oslanjajući se na naše snage da izgradimo zemlju", naveo je Vučić i dodao da zna da mnogi misle da će novac da padne s neba.

Premijer Vučić je objasnio da u ovom trenutku možemo da računamo praktično na tri vrte pomoći.

Vučić je rekao da je to upravo pomoć koju gospođa Georgieva generiše, zatim sredstva iz fonda solidarnosti EU i konačno novac iz IPA fondovi koji prethodnih godina nismo iskoristili.

Za novac iz Fonda Evropske unije uslov je da je šteta koju smo pretpreli iznad 0,64 odsto BDP-a, što smo, kako je naveo, Vučić, na žalost sigurno postigli i kvalifikovali se za tu vrstu pomoći.

Kako ta pomoć sigurno neće ni približno pokriti sve naše troškove, Vučić je dodao da nam ostaje i treća mogućnost, za koju je, kako je rekao, posebno zahvalan gospođi Georgievoj, ali i šefu misije EU u Srbiji Majklu Devenportu kao i Goranu Svilanoviću, jer su ga uputili da novac iz IPA fondova koji Srbija nije iskoristila 2011, 2012. i prošle godine, a iz kog izvora očekujemo značajan sredstva.

"Ako sada neko misli da ćemo sve probleme rešiti tako što ćemo uzeti novac iz neke druge kase, to se neće dogoditi, ali sve zajedno to će biti sredstva koja će nam pomoći da ogromne probleme nastale u katastrofalnim poplavama lakše i brže prebrodimo, rekao je Vučić uz napomenu da to ne znači da ćemo lako i jednostavno da vratimo stvari u prethodno stanje.

Georgijeva: Srbiji dostupni IPA fondovi i Solidarni fond

Komesarka EU Kristalina Georgijeva je izrazila saučešće ljudima koji su ugroženi poplavama a posebno onima koji su izgubili članove porodice i prijatelje.

Izrazila je i divljenje zbog brze akcije Vlade i građana koji su se dobrovoljno borili sa poplavama. Naglasila je i da je ponosna što se timovi iz EU bore sa poplavama rame uz rame sa srpskim kolegama.

"Odmah smo mobilisali spasilačke timove sa opremom da donesu pomoć Srbiji", rekla je Georgijeva.

Istakla je da su ti timovi na najudarnijim tačkama i da štite elektroenergetski sistem i da spašavaju ugrožena mesta i umanjuju štetu.

"Danas imamo 12 država EU koje su poslale značajnu opremu i specijalne timove u Srbiju. Juče smo dobili nove zahteve za nove pumpe sa povećanim kapacitetom i za spasilačke čamce", rekla je Georgijeva i istakla da je EU odmah odgovorila na te zahteve.

Navela je da će tokom faze vanredne situacije EU isporučiti i opremu za prečišćavanje vode, lekove i osnovnu humanitarnu pomoć u ugrožena područja.

"Molimo se da ne bude više posledica i nedaća i EU zaista stoji uz vas. Kao neko sa Balkana, zadovoljna sam što smo, ne samo odogvorili na zahteve Srbije, nego smo, kada je reč o svakoj stavki, ponudili još više", rekla je Georgijeva.

Objasnila je da su Srbiji dostupni IPA fondovi i Solidarni fond. Rekla je da prijava za sredstva iz Solidarnog fonda obično traje oko 10 nedelja, jer zahteva tačnu procenu potreba.

"To neće pokriti celu štetu, ali će pokriti deo štete i pomoći će Srbiji da se oporavi. Solidarni fond nije mehanizam u vanrednim situacijama. Na osnovu prošlih iskustava, kada se prijava primi, treba 2-3 meseca za Evropski parlament i Evropski savet da se odobri prijava", rekla je Georgijeva.

Istakla je da će Vlada dalje odlučivati kako će na najbolji način upotrebiti novac.

"Ono što Srbije može, je da odmah iskoristi fondove koji su bili dostupni u prošlosti ali nisu u potunosti korišćeni", naglasila je Georgijeva.

Kako je rekla, Srbija u ovoj situaciji može da koristi sve fondove kao i zemlje članice EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zahvalni smo EU na podršci i pomoći

Izvor: Akter, 20.Maj.2014

Premijer Aleksandar Vučić izrazio je večeras zahvalnost Evropskoj uniji za podršku i pomoć koju su pružili Srbiji u teškoj situaciji izazvanoj poplavama

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.