Vučić: Istorijski deficit, borimo se za četiri odsto rasta

Izvor: RTS, 01.Dec.2016, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Istorijski deficit, borimo se za četiri odsto rasta

Vlada Srbije je usvojila Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu, sa najnižim predviđenim deficitom u istoriji države Srbije, u iznosu od 1,7 odsto BDP-a, rekao je premijer Aleksandar Vučić u Valjevu, prilikom obeležavanja 10 godina rada "Gorenja" u tom gradu. Poručio je da ćemo, ako naredne godine dostignemo četiri odsto rasta, biti po tome prvi ili drugi u Evropi.
"Usvojili smo budžet i prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << put smo predvideli da nam u celoj državi budžetski deficit, zajedno sa svim projektnim zajmovima, bude svega 1,7 odsto. Ovo će verovatno biti prva godina od 1945. da imamo takvu projekciju, bez obzira na to što ćemo i Rusima da isplatimo 100 miliona evra i što smo za penzije dali 100 miliona evra jednokratne pomoći", rekao je Aleksandar Vučić.

Novembar smo, dodao je, završili sa suficitom od 3,1 milijarde dinara, što je oko 25 miliona evra, a ukupno 37 milijardi od početka godine.
"Znači, više od 300 miliona evra imamo suficit, i to iako smo platili najveće moguće kamate u istoriji od milijardu i po evra", rekao je Vučić.
Srbija, konstatovao je, ima dosta investicija, ali, kako je primetio, nikad ih nije dovoljno "jer su nas ostavili gole i gladne posle pljačkaških privatizacija".
Ali Vučić dodaje da planiramo da se u idućoj godini borimo za četiri odsto rasta, što u odnosu na prosek u Evropi, koji je oko jedan odsto, znači da ćemo četiri puta brže da ih pristižemo nego što smo se nadali.
"Polako stižemo one koji su bili mnogo ispred nas"
Vučić je u Valjevu rekao da se u Srbiji puno radi, zahvaljujući velikom broju investitora, i da ćemo zato kao zemlja polako, ali sigurno, stići i prestići one koji su bili mnogo ispred nas.
"Zato ćemo dogodine da se borimo za stopu rasta od četiri odsto, a kada svi ostali u Evropi imaju prosečnu stopu rasta od jedan odsto, mi ćemo četiri puta brže da ih pristižemo. To je ono što treba da radimo u godinama pred nama", rekao je Vučić tokom posete "Gorenju".
Dodao je da će u "Gorenju" biti otvoreno još 300 novih radnih mesta, a da je nova investicija vredna 12 miliona evra.
Vlada Srbije i "Gorenje grupa" su danas potpisale memorandum kojim su predviđene nove investicije i proširenje kapaciteta fabrike. Kako je rekao premijer, u "Gorenju" u Srbiji radi ukupno 2.540 ljudi, od čega je 1.780 u Valjevu, a ostali su u Zaječaru i Staroj Pazovi.
"Brzo ćemo potpisati ugovore za novih 300 ljudi. Dali smo više para Ministarstvu privrede i Razvojnoj agenciji Srbije za 2017. godinu, tako da će biti još fabrika i više zaposlenih", rekao je Vučić.

Povodom 10 godina uspešnog poslovanja fabrike "Gorenje" u Valjevu, poželeo im je još mnogo pogona u Srbiji, a radnicima još veće plate.
Vučić je rekao da se svake godine povećava izvoz Srbije u Sloveniju i da tome dosta doprinose "Gorenje" i drugi koji su napravili fabrike u Srbiji.
Naveo je da treba dosta da naučimo od Slovenaca, jer su oni bili vredniji i naučili srpski jezik i zapitao koliko nas u Srbiji zna slovenački, što pokazuje koliko su oni bili vredniji i mislili na buidućnost.
Vučić je rekao da je "Gorenje" izdržalo u prethodnom periodu udar ruske rublje i opstalo na tom tržištu, i na tržištima u Aziji, pošto imaju kvalitetne proizvode.
Izrazio je nadu da će "Gorenje" u Valjevu dostići milion proizvedenih friždera i čestitao im na sjajnim rezultatima.
Vučić kaže da se 2013. za 400 radnih mesta prijavilo čak 7.000 ljudi, što pokazuje koliko je bilo teško u Valjevu. Premijer je rekao da mu se jedna žena požalila da se tu puno radi, ističući da je to dobro.
"Kada postavite stvari na stabilne finansijske noge, onda je nivo investicija veći, ali nikada nam nije dovoljno investicija. Srbi vole da kukaju, ali i vi Slovenci volite da kukate i sve više kukate, i Austrijanci vole da kukaju, svi kukaju i neće da rade nedeljom, dok kod nas Srba može da se radi i subotom i nedeljom i srećan sam kada mogu to da kažem", naglasio je Vučić, dodajući da ćemo zato prestići mnoge u Evropi.
Dvostruko više para za razvoj i obnovu
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je budžetom za 2017. godinu predviđeno dvostruko više sredstava za izgradnju i obnovu Srbije, da će poljoprivreda imati tri i po milijarde dinara više u budžetu, da je odvojeno više novca za naoružavanje i vojnu opremu, za namensku industriju, za kulturu...

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da su pri projekciji budžeta za narednu godinu konzervativno tumačeni prihodi, a sve u ostvarenju cilja, rasta od četiri odsto koji bi bio veći od skoro svih zapadnih zemalja – što bi nas dogodine dovelo na prvo ili drugo mesto po rastu u Evropi.
Kako je rekao, tri su osnovne stvari zaslužne za veći privredni rast, povećanje investicija, izvoza, ali i rast potrošnje. U tom smislu, naveo je napredak u trgovini na malo od 8,1 i dodao da očekuje takav trend i dogodine.
Na pitanje da li će poslanici imati dovoljno vremena da prouče Predlog budžeta, Vučić je rekao da će imati nekoliko dana za to.
"Imaće mnogo više nego ja kada su oni donosili budžete" rekao je Vučić.
Naveo je i da već sada može da kaže kako će ta rasprava izgledati, da će uvek biti iste primedbe, da će biti i psovki i da se tu ništa ne menja.
Na pitanja u vezi sa izgradnjom i obnovom škola i domova zdravlja, premijer je naveo da su 324 objekta urađena i renovirana, da se planira da se to uradi na još 2.000 i da se uskoro očekuje i "lepotica" – Klinički centar u Nišu, i oni u Kragujevcu i Novom Sadu.
Kako je rekao, voleo bi da je urađeno više, ali i da za sav taj posao nedostaje podrške, zapažajući da kada god neko štrajkuje, odmah dobije medijsku podršku.
Dokle god bude takvo stanje, dodaje, teško da se može i ostvariti sve što je zamišljeno.
"Svakako su sve bolje godine ispred nas, ne pričamo o smanjenju, o krizi. I u formalnom i u finansijskom smislu krizu više nemamo", zaključio je premijer.
Rano za "odgovor" na takse EU
Vučić je rekao i da će pitanje recipročnog odgovora Srbije na takse za ulazak u EU, ukoliko to uopšte zaživi, biti aktuelno tek za tri ili četiri godine, ali da u takvim pitanjima ne treba gubiti iz vida da je jedno politika, a sasvim su drugo "ekonomija i život".
Premijer je naveo da je reakcija ministra spoljnih poslova tim povodom bila logična i pravična, ali da je to sve što može da kaže, jer su "ekonomija i život nešto drugo".
Time je odgovorio na pitanje novinara kako komentariše najavu ministra Ivice Dačića da će mu predložiti recipročne mere ako zaživi uvođenje taksi.
Dačić je "uvek u kampanji", što je u redu”, rekao je premijer, ali i "podsetio" da je daleko 2020. godina. Dodao je da će država o tom pitanju odlučivati za tri ili četiri godine.
Ukazao je na to da su "ekonomija i politika nešto sasvim drugo i da neko mora da razmišlja i o tome hoće li Srbija da dovodi turiste i zarađuje novac".
"Ne mogu da učestvujem u svakodnevnom dodvoravanju narodu, a tu ne govorim o Dačiću već o svima drugima", rekao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUČIĆ O BUDŽETU ZA 2017. GODINU: Istorijski najniži deficit, borimo se za 4 odsto rasta

Izvor: Kurir, 01.Dec.2016

..."Usvojili smo budžet i prvi put smo predvideli da nam u celoj državi bužetski deficit zajedno sa svim projektnim zajmovima bude svega 1,7 odsto Ovo će verovatno biti prva godina od 1945 da imamo takvu projekciju, bez obzira što ćemo i Rusima da isplatimo 100 miliona evra i što smo za penzije...

Nastavak na Kurir...

PRVI PUT OD 1945. GODINE! Isplaćujemo i Rusima i imaćemo najniži deficit: Vučić o budžetu za 2017. (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 01.Dec.2016

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu, sa najnižim predviđenim deficitom u istoriji države Srbije u iznosu od 1,7 odsto BDP-a, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić. Kaže da ćemo, ako naredne godine dostignemo četiri odsto rasta, biti po tome prvi ili drugi...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.