Vučić: Da odamo poštu poginulma i setimo se prognanih u Oluji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2021, 12:35

Vučić: Da odamo poštu poginulma i setimo se prognanih u Oluji

U zemunskom naselju Busije sutra će biti obeležen Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja", a predsednik Aleksandar Vučić pozvao je sve građane koji žele da prisustvuju da dođu na obeležavanje. Naravno, zamolio je da to ne prelazi velike brojeve, zbog korona virusa.

"Da u tom divnom naselju odamo poštu poginulima i prisetimo se svih prognanih u najvećem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata", rekao je Vučić novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nakon obilaska radova u Kliničkom centru Srbije.

U hrvatskoj akciji "Oluja" proterano je više od 250.000, a ubijeno oko 2.000 Srba.

"Oluja" je počela 4. avgusta 1995. godine napadom hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane na Republiku Srpsku Krajinu, zbog čega se svake godine taj datum obeležava kao dan posvećen stradalim i prognanim Srbima na teritoriji Hrvatske.

Linta: "Oluja" završni čin etničkog čišćenja Srba

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da akcija "Oluja" predstavlja završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske.

Linta je u saopštenju naveo da je vlast Franje Tuđmana, uz podršku zapadnih centara moći, proterao preko pola miliona Srba sa svojih vekovnih ognjišta s ciljem stvaranja Velike Hrvatske ili sa što manje Srba.

"U Hrvatskoj se svakog 5. avgusta na državnom nivou slavi progon više od 220.000 Srba sa područja Severne Dalmacije, Like, Banije i Korduna, a više od 2.000 srpskih žrtava, od toga 1.200 civila, se prećutkuju, omalovažavaju i negiraju. Hrvatska je država u kojoj se negiraju ratni zločini nad Srbima, slave zločinci i rehabilituje genocidna NDH i ustaštvo što predstavlja kršenje civilizacijskih vrednosti današnjeg sveta", naveo je Linta.

Linta je naveo da je tokom akcije "Oluja" proterano više od 120.000 Srba u 13 zapadnokrajiških opština, a stradalo više od 700 Srba.

On je, između ostalog, rekao i da Hrvatska odbija da isplati zaostale penzije, dinarsku i deviznu štednju i naknadu štete za uništenu imovinu u "terorističkim akcijama u nizu hrvatskih gradova".

Pored toga, Hrvatska ne poštuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i druge zakone kojima se garantuje upotreba srpskog jezika i ćirilice i zapošljavanje Srba u javnom sektoru.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predsednik Vučić pozvao građane na obeležavanje Oluje: "Da odamo poštu poginulima i prisetimo sve svih prognanih"

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Avg.2021

U hrvatskoj akciji "Oluja" proterano je više od 250.000, a ubijeno oko 2.000 Srba..U zemunskom naselju Busije sutra će biti obeležen Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja", a predsednik Aleksandar Vučić pozvao je sve građane koji žele da prisustvuju da dođu na...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.