Vučić: Bez kompromisa s Prištinom, Srbiji se ne piše dobro

Izvor: N1 televizija, 17.Mar.2018, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Bez kompromisa s Prištinom, Srbiji se ne piše dobro

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će nastaviti razgovore sa Albancima kako bi se pronašlo kompromisno rešenje "kosovsko-metohijskog čvora", jer se Srbiji u budućnosti "ne piše dobro" ukoliko taj problem ne bude rešen.

"Nastaviću razgovore sa Albancima bez obzira što im ništa ne verujem. Mi nemamo drugi izbor. Moramo da pronađemo kompromisno rešenje, ako ne bude tako, kompromisno, neće ga ni biti", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Srbije.

On je kazao da će ako treba 20 sati obrazlagati kompromisno rešenje za kosovsko-metohijsko pitanje, a onda neka narod sam zaključi da li je on u pravu ili nije.

Vučić je na konferenciji pokazao Briselski sporazum rekavši da su šest od 15 tačaka tog sporazuma posvećeno Zajednici srpskih opština na Kosovu ostala "mrtvo slovo na papiru".

"Pet godina niko nije želeo da to bude provedeno u delo. Očigledno je da Albanci nisu želeli da to sprovedu u delo, ali to smo pregovarali pod okriljem EU očekujući da EU bude garant sprovođenja tih sporazuma", kazao je Vučić.

Da je EU želela ZSO to bi bio uslov za "beli šengen"

On je kazao da je Evropska unija želela da ZSO bude formirana, njihov uslov za viznu liberalizaciju Kosova i Metohije bio bi ZSO, a ne demarkacija granice sa Crnom Gorom.

"Srbija je svoje obaveze ispunila, a niko nigde to ne kaže, nego govore o dve strane", kazao je Vučić i dodao da je sit tog izjednačavanja dve strane.

Vučić je rekao da više nikome neće dozvoliti da se izjednačavaju dve strane, dodajući da će svakog dana reagovati ukoliko se i dalje bude govorilo o dvema stranama.

Vučić je rekao i da Srbija ne može odobriti formiranje Vojske Kosova i pozvao Srbe na Kosovu da ne učestvuju u formiranju organa druge države.

"Oni sada idu po srpskim sredinama i potkupljuju srpske mladiće da bi išli u njihovu vojsku, ne idu samo na jugu već i na severu", istakao je Vučić na i pozvao Srbe na Kosovu da ne učestvuju u tome, da se ponašaju odgovorno i da brinu o sebi i o svojoj bezbednosti, ali i da ne učestvuju u formiranju organa druge države.

Od sastanka sa Tačijem ne očekujem ništa novo

Na pitanje šta očekuje od nastavka razgovora sa Hašimom Tačijem 23. marta, kazao je da ne očekuje ništa novo jer "na gotovo svakom sastanku svi očekuju da mi nešto novo uradimo za nekoga".

"Mi nemamo šta više novo da uradimo, osim da čekamo formiranje Zajednice srpskih opština i da čekamo ponudu za kompromisno rešenje kosovskog problema", istakao je Vučić.

Kazao je da je njegov posao da ide na razgovore, a kako je dodao, misli da "u srbiji niko nema dilemu da će on na najsnažniji način štititi interese Srbije".

Na pitanje da li ostaje pri svom stavu da u aprilu izađe sa rešenjem za Kosovo, rekao je da ostaje pri svemu što je govorio.

"Da li ću za sebe da zadržim mogućnost da zbog specifičnosti spoljnopolitičke situacije nešto ubrzam ili usporim, ali ću to da uradim svakako i da preuzmem odgovornost za sebe", rekao je Vučić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.