Vrućina ubrzala sazrevanje suncokreta

Izvor: RTS, 13.Avg.2019, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrućina ubrzala sazrevanje suncokreta

Po podacima meteoroloških stanica Prognozno-izveštajne službe Vojvodine, na njivama u Srednjem Banatu danas je maksimalna temperatura bila 35 stepeni Celzijusa. To, za sada, ne smeta kukuruzu i pšenici.
Topli dani od početka avgusta, za sada, ne štete kukuruzu i suncokretu, ali ne odgovaraju soji. Za useve kukuruz može biti problem što se stvaraju pogodni uslovi za razvoj bolesti, pojavljuju se legla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << druge generacije kukuruznog plamenca, kao i grinje.

Velike vrućine ubrzale su vegetaciju suncokreta. Naša ekipa se uverila da je jedan proizvođač kod Novog Bečeja već završio žetvu suncokreta. Nije želeo pred kamere, ali nam je rekao da je vlaga oko 10 posto, da je reč o ranoj sorti sejanoj 1. aprila, a da o prinosima ne može da govori sa sigurnošću jer je reč o maloj parceli.
Poljoprivrednici kažu da će žetva suncokreta ove godine biti pre uobičajenog roka, a da će na većini njiva sazreti za sedam do deset dana.

Pojava grinja na kukuruzu je sporadična, ali se može proširiti, jer prvo zahvata rubne delove njive, pa tako u zaštiti može da se prskanjem samo tih delova spreči širenje. Inače, ova bolest suši listove i kukuruz ubrzano sazreva.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.