Izvor: Blic, 17.Nov.2009, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrščanima važna samo nova radna mesta

Vršac - U opštini Vršac godinu i po dana vlada koalicija Pokreta "Vršačka regija - Evropska regija" i Demokratske stranke, koja sa četvoricom iz SPS u lokalnom parlamentu ima 37 od 45 odbornika. U predizbornoj kampanji i na početku mandata obećali su da će Vršac biti demokratičnija i socijalno pravedna opština, da će se izjednačiti kvalitet života u gradu i na selima. Građane je ipak više zanimalo drugo obećanje - nova radna mesta.



Koalicionim sporazumom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dva ravnopravna partnera koji je za mnoge, posle razmirica u prethodnom mandatu, bio nemoguć, u Vršcu je započela era odgovorne socioekonomske politike. Predsednik opštine Vršac Čedomir Živković kaže da su svi projekti modernizacije infrastrukture i razvoja privrede isključivo namenjeni smanjenju nezaposlenosti.

- Značajnu podršku imamo i od Evropske unije koja je naš region prepoznala kao dobrog partnera, kao sredinu sa potencijalom za razvoj. Pre godinu i po dana zacrtali smo da ćemo od Vršca stvoriti ekonomski razvijenu, demokratsku i socioodgovornu sredinu, i da su nam prioriteti stvaranje perspektive za zapošljavanje i izjednačavanje života u gradu i na selu. Nismo kao drugi tražili izgovor u globalnoj ekonomskoj krizi, vredno smo radili da dostignemo nivo potreban za prave investicije u privredi. Plan se uspešno ostvaruje, do kraja godine biće potpisani ugovori sa investitorima koji će na lokaciji Tehnološkog parka započeti izgradnju fabrika već na proleće - rekao je Živković.

Predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke i pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić ocenio je da je, posle godinu dana saradnje, inspirisane uverenjem da je za uspeh zajednice potrebna politička stabilnost i ekonomski razvoj, stvoren skladan mehanizam koji donosi dobre rezultate.

- Stabilizovali smo se i postali interesantni za ulagače. Sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da se zacrtani ciljevi ostvaruju prema planu, o čemu nedvosmisleno govore dela. Započet je ekonomski razvoj, opština je demokratičnija i socijalno odgovornija. Otvaranjem Industrijsko-tehnološkog parka, kao centralnog projekta, stvoreni su uslovi za dolazak novih kompanija. Time će se stvoriti privredna heterogenost. Takođe, opštinska uprava je apsolutno transparentna i na usluzi građanima, tajnih podataka nema - rekao je Đurić.

I Živković i Đurić smatraju da je Vršac sredina velikih razlika. Sa jedne strane tu posluju izuzetno uspešne firme, a sa druge puno je nezaposlenih. Pojedini delovi grada su moderno uređeni, a sela je posle par decenija propadanja teško obnoviti u kratkom roku. Zato je, prema oceni predsednika Skupštine opštine Vršac Stevice Nazarčića, socijalno pravedna opština možda bio i najteži od svih ciljeva.

- Ogroman je zadatak da se te velike socijalne razlike umanje, da se naprave programi koji će umanjiti razlike. Na dobrom smo putu. U uslovima ogromne finansijske krize, budžet za socijalna davanja uvećan je 50 odsto, a ulaganja u sela dostižu 130 miliona - rekao je predsednik Skupštine opštine Vršac Stevica Nazarčić.

Zlatomir Pecikoza, član Predsedništva Pokreta, rekao je da je temelj ostvarenja obećanih novih radnih mesta izgradnja Tehnološkog parka i obilaznice koja će biti deo autoputa Beograd -Vršac-Temišvar.

- Prve fabrike će krenuti sa izgradnjom početkom naredne godine. Interesovanje stranih investitora je veliko, pa nas je to usmerilo da razmišljamo o novim lokacijama za industrijske zone. Izgradnjom obilaznice, nametnula se lokacija u Vršačkim ritovima, oko 1.200 hektara, koja će moći da odgovori ulagačima kojima je potrebna veća kvadratura placeva. Nećemo zaboraviti ni naša sela, koja ćemo preporučivati manje zahtevnoj industriji. Potvrdu da smo na dobrom putu daju nam delegacije iz drugih gradova, koje dolaze i pitaju za iskustva. Nema razloga da krijemo išta, rado dajemo sve informacije - rekao je Pecikoza i zahvalio se sugrađanima na podršci i dobronamernim savetima i kritikama.

NEISPUNJENA OBEĆANJA

Zapošljavanje

Izgradnja obilaznice

Ravnomeran razvoj grada

i sela

ISPUNJENA OBEĆANJA

Stabilnost i ekonomski razvoj

Izgradnja Tehnološkog parka

Infrastruktura

Briga za ugrožene kategorije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.