Vršac: Obeležen svetski dan dobrovoljnog davanja krvi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2017, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršac: Obeležen svetski dan dobrovoljnog davanja krvi

Svi znamo koliko je važno obezbediti dovoljne količine krvi i krvnih produkata, za lečenja, operativne zahvate i hitne intervencije. Značajnu ulogu u prikupljanju ove dragocene tečnosti imaju i organizacije Crvenog krsta, a akcije Dobrovoljnog davanja krvi jedna su od njihovih stalnih aktivnosti.

U okviru Nedelje Crvenog krsta koja traje do 15.maja, obeležava se i Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 11.maj. Tim povodom Gradska organizacija Crvenog krsta u Vršcu organizovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je još jednu akciju dobrovoljnog davanja krvi u svojim prostorijama u Zmaj Jovinoj ulici. Osim volontera, pozivu su se odazvali i brojni građani, mahom već redovni davaoci.

Ištvan Gašpar krv je danas dao 20. put, kaže da se u ove akcije uključio još u mladosti zbog humanosti. "Imao sam 18 godina kad sam prvi put dao krv. Sada je ne dajem baš redovno, ali kad god mogu priključim se akcijama", kaže Ištvan.

Krv su dali i pojedini korisnici narodne kuhinje i drugih vidova pomoći, kao i zaposleni u CK, jer, kako kažu, nije na njima samo da promovišu i popularišu dobrovoljno davalaštvo kroz edukaciju stanovništva, već i da im daju i lični primer.

"Ovo je moje treće davanje, prvi put sam dao krv u srednjoj školi, sada već drugi put ovako preko firme, i poručio bih i ostalim ljudima da učine ovo humano delo, spasu jedan ili više života, a da ujedno urade i kontrolu svog zdravlja", poručio je Predrag Mladenović, zaposlen u Domu Crvenog krsta na Vršačkom bregu.

"Prvi put dajem krv, jer sam odlučio da pomognem ljudima koliko mogu", kaže njegov kolega Ivan Miljković. "Nije bilo strašno uopšte, davaću krvi ubuduće, bez problema", dodaje Ivan.

"Ako već promovišemo davanje krvi, onda treba da u tome budemo i primer drugima. Meni je 32 davanje, počeo sam, naravno, kao mladić, orvo iz humanitarnih razloga, verujući da će oja krv pomoći nekome, a kasnije sam shvatio da je i meni bolje otkada redovno dajem krv", objašnjava sekretar vršačkog Crvenog krsta Boško Mitrašinović.

I ova akcija realizovana je u saradnji sa Odeljenjem za snabdevanje krvlju i krvnim produktima Opšte bolnice Vršac, odakle poručuju da trenutno ne postoji deficit nijedne krvne grupe, ali da su uvek dobrodošli svi dobrovoljni davaoci, jer je krv stalno potrebna, za lečenja, medicinske zahvate i hitne intervencije. I u tom smislu, Vršac ima dobru bazu davalaca, koji redovno organizuju akcije ili dolaze samostalno na odeljenje u daju krv.

"Treba pomenuti i zaposlene u Hemofarmu i učenike srednjih škola, jer je davalaštvo u Vršcu zaista na jednom zavidnom nivou. Čini mi se da je Vršac iznad proseka davalaštva u Srbiji, jer ima preko 3% dobrovoljnih davalaca krvi", ističe dr Jovan Tasevski, načelnik Odeljenja za snabdevanje krvlju i krvnim produktima Opšte bolnice Vršac.

Do kraja Nedelje Crvenog krsta biće realizovano još nekoliko aktivnosti,a u četvrtak od 10h na gradskom trgu biće organizovana priredba za đake prvake i njihov prijem u podmladak Crvenog krsta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.