Vršac: Antifašistički protest zbog Hercega

Izvor: Radio 021, 20.Sep.2014, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršac: Antifašistički protest zbog Hercega

Organizacija Antifašisti Vršca protestovala je danas jer se u tom gradu organizuje svečanost u čast Ferenca Hercega, koji je bio "vatreni pristalica mađarskog fašističkog diktatora" Mikloša Hortija u Drugom svetskom ratu.

- Ferenc Herceg bio je osnivač i predsednik Lige revizionista Mađarske od 1927. do 1945. godine, vatreni pristalica i propagandista mađarskog fašističkog diktatora Hortija, za šta je i sudski bio osuđen - navodi se u saopštenju Antifašista Vršca. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Dodaje se da ideje za koje se zalagala Liga revizionista Mađarske vređaju ne samo građane Srbije, već i Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Ukrajine, Rumunije, odnosno svih zemalja čije teritorije i narode je trebalo pokoriti i staviti "pod fašističku veliku Mađarsku". Lokalni mediji su objavili da naučnu konferenciju "Dani Ferenca Hercega" organizuju Opština Vršac, Kulturni centar Vršca, Društvo "Petefi Šandor", Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara iz Sente i Društvo bibliotekara Mađarske.

Navodi se da je Ferenc Herceg iz Vršca bio "jedan od najplodnijih i najčitanijih mađarskih proznih pisaca svih vremena". U najavama lokalnih medija navodi se da Opština Vršac već 15 godina zaredom organizuje manifestaciju "Dani Ferenca Hercega", odnosno "sećanje na velikog vršačkog pisca, čije je delo bilo nominovano za Nobelovu nagradu za književnost".

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.