Vrhunska lekarka priznala da je izmislila bolest

Izvor: Blic, 29.Jan.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhunska lekarka priznala da je izmislila bolest

Vrhunska lekarka Velike Britanije priznala je da je izmislila medicinsko stanje nazvano "čelo skrotum”, objavio je BBC.



Ilejn Marfi, sada baronica, poslala je sedamdesetih godina Britanskom medicinskom žurnalu pismo u kome je izmislila simptome stanja.

Prevara je bila inspirisana sličnim izveštajima o fenomenu nazvanom "gitarska bradavica”, koji se događa usled pritiska gitare na grudi, što dovodi do iritacije.

"Ja i suprug smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mislili da je to (gitarska bradavica) prevara i odlučili da pošaljemo slično pismo o čelistima”, priznala je Marfi.

"Svako ko je ikada posmatrao čeliste kako sviraju zna su naši navodi fizički nemogući”, dodala je baronica. "Na naše zaprepašćenje, pismo je objavljeno u žurnalu”.

Marfi, bivša profesorka bolnice "Gaj i Sveti Tomas” u Londonu, nije potpisala pismo iz 1974. svojom rukom, plašeći se problema, već je to uradio njen muž Džon.

Par je odlučio da prizna prevaru nakon što su videli da su navodi o "čelo skrotumu” objavljeni u decembarskom broju žurnala.

Portparol Britanskog medicinskog žurnala rekao je da, 34 godine nakon njihovog pisma, niko nije dobio otkaz zbog propusta da se uvidi neistinitost navoda pisma Marfijevih.

"U stvari, dobili smo pismo jednog lekara koji je tada ukazao da to nije verovatno”, dodao je portparol.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.