Izvor: B92, 20.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni sud poništio rešenje RIK-a

Beograd -- VSS odlučio da izda ovlašćenja ambasadama SAD i Velike Britanije za posmatranje izbora, odluka stigla prekasno za prvi krug.

Portparolka Vrhovnog suda Srbije Vesna Dabić rekla je da je odluka VSS konačna, odnosno da RIK nema načina niti mogućnosti da ne postupi po odluci VSS. "Takvu odluku sud je zasnovao na činjenici da su podnete blagovremene prijave ambasada SAD i Velike Britanije sa neophodnim podacima", pojasnila je ona.

On je podsetila i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vlada Srbije dala mišljenje da je saglasana i da smatra potrebnim da se posmatračima omogući da prate rad organa za sprovođenje izbora.

Dabić je navela da je RIK dostavila žalbu Vrhovnom sudu juče u 17 časova, a presudu VSS, Republička izborna komisija primila je jutros u 6 časova i petnaest minuta.

RIK je u dva navrata odbio prigovor kojim je predloženo da se poništi ranija odluka komisije doneta 10. januara i odobre zahtevi svih stranih posmatrača da prate izbore.

Prigovor je podnet zbog toga što RIK 10. januara nije izdao službena ovlašćenja ambasadama Velike Britanije i SAD za praćenje izbora, iako je Vlada Srbije ranije dala saglasnost.

Uputstvom o sprovođenju izbora, predviđeno je da "pošto pribavi mišljenje nadležnog državnog organa, Republička izborna komisija izdaje službena ovlašćenja stranim posmatračima, na osnovu kojih oni mogu da prate rad organa za sprovođenje izbora".

"Suviše kasno odobrenje"

Ambasade SAD i Velike Britanije nemaju posmatrače na današnjim predsedničkim izborima u Srbiji, zato što im je suviše kasno odobreno praćenje izbora, rečeno je u tim ambasadama.

Predstavnica za štampu ambasade SAD-a Rajan Heris objasnila je da američka ambasada, međutim, ima svoje "izveštače" koji izbore prate posredno, odnosno kontaktiraju predstavnike političkih stranaka i nevladinih organizacija.

Keti Kotrel, šefica političkog odeljenja britanske ambasade, kaže da je ambasada bila iznenađeni i razočarani inicijalnim odlukama Republičke izborne komisije.

"Posmatranje biračkog procesa jeste redovna aktivnost britanskih ambasada i Britanija, kao članica OEBS-a, kroz svoja diplomatska predstavništva, posmatra izborne procese u zemljama. Jutrošnja promena odluke nas je obradovala, međutim, mi danas nećemo posmatrati neposredno izbore na biračkim mestima, ali se nadam da će to biti u drugom izbornom krugu", rekla je Kotrelova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.