Izvor: B92, 19.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vrh Srbije znao za zločine"

Hag -- Drugog dana svedočenja, general Aleksandar Vasiljević ispričao je o kojim je zločinima nad Albancima bio obavešten vrh države.

Iako je danas na suđenju "kosovskoj šestorci", kao i pre četiri godine u procesu protiv Slobodana Miloševića, umanjivao krivicu Vojske Jugoslavije, general Aleksandar Vasiljević je svedočio da je o zločinima nad kosovskim Albancima policijski, vojni i politički vrh bio obavešten najkasnije sredinom maja 1999.

Vasiljević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u aprilu 1999. vratio u vojsku, prihvativši mesto zamenika šefa Uprave bezbednosti, pošto je sedam godina proveo u privremenoj penziji posle smenjivanja sa mesta šefa te službe.

Tvrdi da prvih mesec i po dana rata vojna obaveštajna služba nije imala podataka o zločinima na Kosovu i da su tek 8. maja do njega došle vesti o ubistvima, pljačkanjima i silovanjima kosovskih Albanaca i Albanki.

Između ostalog, saznao je da je jedinica Škorpioni, pod komandom Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije, u Podujevu ubila 12 albanskih civila, od kojih 10 dece.

Čuo je, takođe, da operativno-poterne grupe policije, kojima je, prema izjavama ranijih svedoka, komandovao Goran Radosavljević, proteruju Albance iz Kosovske Mitrovice.

O tome je, kaže, izvestio tadašnjeg načelnika Generalštaba VJ Dragoljuba Ojdanića, a ovaj je, još dok je Vasiljević bio u njegovoj kancelariji, telefonom pozvao predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i rekao mu da se na Kosovu svašta radi, odnosno da se čine zločini nad Albancima.

Nešto kasnije, 16. maja, na sastanku sa Ojdanićem i Vasiljevićem, general Nebojša Pavković je izneo svoja saznanja da Štab MUP-a u Prištini, na čijem je čelu bio general Sreten Lukić, na vojsku svaljuje krivicu za ubistvo 800 kosovskih Albanaca.

Pavković je potom, kako kaže svedok, njemu i Ojdaniću rekao da je sproveo internu vojnu istragu i utvrdio da je na teritoriji pod kontrolom policije nađeno 326, a tamo gde je delovala vojska 271 leš kosovskih Albanaca.

Sve što je znao vojni vrh saopšteno je, kaže Vasiljević, Slobodanu Miloševiću 17. maja, na sastanku kom su prisustvovali i generali Ojdanić i Pavković, šefovi vojne i policijske obaveštajne službe Geza Farkaš i Radomir Marković, te Miloševićev čovek zadužen za Kosovo Nikola Šainović.

Vasiljević je tada u svoju beležnicu, koja je danas uvedena u dokaze, zapisao Miloševićevu reakciju na zločine Škorpiona u Podujevu.

On je tada komandanta Škorpiona Slobodana Medića nazvao nadimkom Boca i rekao da bi ga trebalo smeniti, ali da nikome u vrhu policije zbog počinjenih zločina neće biti odsečena glava i naložio Markoviću da s ministrom policije Vlajkom Stojiljkovićem i šefom Javne bezbednosti Vlastimirom Đorđevićem reši tu situaciju.

Osim Škorpiona, Vasiljević je pomenuo dve problematične jedinice koje su se u sastavu MUP-a borile na Kosovu, Jedinicu za specijalne operacije i Tigrove. Sve tri jedinice su, kaže, bile sastavljene od kriminalaca koji su već počinili mnoge zločine u Hrvatskoj i BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.