Vratiti veronauku u Makedoniju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratiti veronauku u Makedoniju

SKOPLJE - Verske zajednice u Makedoniji danas su u otvorenom pismu upućenom nadležnim institucijama, domaćoj i međunarodnoj javnosti, zatražile vraćanje veronauke u škole.

"Ne odstupamo od izučavanja veronauke u obrazovnom sistemu naše države i tražimo da se to pitanje konačno reši. Tražimo od odgovornih u državi da se zakonski reguliše i veronauka izučava u školama od naredne školske godine", navedeno je u pismu, preneo je Makfaks.

Na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za štampu pismo su potpisali arhiepiskop Ohridski i Makedonski Stefan, poglavar Islamske verske zajednice reis ul ulema hadži Sulejman efendi Redžepi, biskup Skopski i apostolski egzarh u Makedonija Kiro Stojanov, predstavnik Evangelističko-metodističke crkve Mihail Cekov i predstavnik Jevrejske zajednice Bjanka Subotić.

Versko obrazovanje u Makedoniji uvedeno je prvi put ove školske godine, ali je već u aprilu ukinuto odlukom Ustavnog suda Makedonije, sa obrazloženjem da se suprotstavlja načelu sekularne države i principu odvojenosti crkve i države.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.