Vratiti beloglave supove na Staru planinu

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Feb.2015, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratiti beloglave supove na Staru planinu

Beogradska Fondacija za zaštitu ptica grabljivica pokrenula je peticiju sa ciljem da se vrate beloglavi supovi na Staru planinu, na kojoj su se ove ptice-čistači prirode gnezdile poslednji put daleke 1948. godine.

Kako se navodi na zvaničnoj internet prezentaciji Fondacije, Stara planina je nekada bila prirodno stanište beloglavih supova, a ovu inicijativu je podržao i Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" iz Beograda.

"Danas smo u mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da upravljamo populacijom beloglavog supa u zapadnoj Srbiji i vratimo ovu vrstu u istočnu Srbiju, na Staru planinu, gde se poslednji put gnezdila 1948. godine. Još samo najstariji žitelji Stare planine pamte kako su supovi krstarili nebom u njihovom kraju. Pored važne uloge u prirodi, beloglavi sup je vrsta od nacionalnog, obrazovnog i ekonomskog značaja za razvoj ruralnih oblasti i lokalnih zajednica kroz eko-turizma. Vraćanjem iščezle vrste na Staru planinu stvaramo novi kvalitet u našem odnosu prema zaštićenim područjima Srbije. Kapacitet sredine za beloglavog supa na Uvcu je popunjen sa 500 ptica. Usled narušenog staništa, beloglavi sup nije više u stanju sam da naseli napušteni prostor, pa ga je potrebno uneti", navodi se na sajtu Fondacije.

Kako kažu u ovoj Fondaciji, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ predložio je program naseljavanja beloglavog supa na Staru planinu i u Republiku Srpsku kao jedinu meru, koja može omogućiti dalji nesmetani rast brojnosti ove ugrožene vrste.

Stara planina jedna je od najlepših planina u našoj zemlji i predstavlja prirodnu granicu sa susednom Bugarskom. Prostire se na teritorijama opština Pirot, Dimitrovgrad, Knjaževac i Zaječar.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.