Vranjanke najbolje u Evropi u robotici

Izvor: RTS, 15.Okt.2019, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranjanke najbolje u Evropi u robotici

Učenice Osnovne škole "Svetozar Marković" iz Vranja, Leonora Ristić i Anđela Ristić, osvojile su prvo mesto na Evropskom prvenstvu za osnovce u robotici u Hrvatskoj. Time su obezbedile učešće na Svetskom prvenstvu u Kini. Škola im je priredila svečani doček.
Navikli smo da posle velikih međunarodnih uspeha >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dočekujemo sportiste, slavimo pobede. I Leonoru, Anđelu, njihovog mentora Sašu Ristića dočekali su učenici i nastavnici u dvorištu škole. Tim Osnovne škole "Svetozar Marković" bio je najbolji na Evropskom prvenstvu u robotici u Zagrebu.

"Bilo je veliko iznenađenje i nismo očekivale ovako nešto, ali smo presrećne. Ovo je za mene veliki uspeh, jedan od najvećih koje sam postigla do sada i ponosna sam na svoju ekipu", kaže Leonora Ristić, učenica OŠ "Svetozar Marković" u Vranju, a Anđela Ristić dodaje: "Bilo je malo komplikovano u početku, ali smo dale sve od sebe. Bilo je komplikovano rešiti neke zadatke, neki od programa su jako komlikovani, ali uglavnom smo se snašli."
Takmičenje na Evropskom prvenstvu održava se po regionima, iz Srbije je učestvovalo pet ekipa. Anđela i Leonora zamenile su učenike koji su bili najbolji na Republičkom takmičenju u robotici. Programirale su robota koji treba da reši određene zadatke, pređe stazu i savlada prepreke, uz ograničeno vreme.
"Mi smo već imali jedan set robota, međutim, svake godine taj se set dopunjuje. Kasnio nam je taj dodatni deo za robote, imali smo dva dana za pripremu, naravno, devojke su bile spremne da rade od jutra do večeri, uspeli smo da se pripremimo i došao je uspeh", objašnjava Saša Ristić, nastavnik u OŠ "Svetozar Marković" u Vranju.
"Mi kao škola negujemo digitalne kompetencije. Prijavljujemo se, apliciramo za razne projekte, tako da smo duže vremena u ovome i rezultat je očekivan, mogu da kažem. Ovom pobedom na Evropskom prvenstvu dokazali smo da naša deca i nastavnici imaju znanja i kompetencije", navodi Tijana Đokić, direktorka OŠ "Svetozar Marković" u Vranju.
Najbolje ekipe iz svih zemalja koje su učestvovale plasirale su se i na Svetsko prvenstvo. Krajem novembra u Kinu će putovati i tim iz Vranja, uz finansijsku podršku grada i Ministarstva prosvete.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.