Izvor: RTS, 06.Jul.2021, 15:59

Vranjanci sa migrantima uredili svoj eko park

Rekonstruisano je dvorište vrtića "Čarolija" u Vranju. Eko park su uredili predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije, Međunarodne organizacije za migracije, vrtića, roditelji i deca migranata i lokalno stanovništvo.
Korišćen je prirodni materijal, većinom recikliran, od paleta su napravljene klupice, postavljene su ljuljaške, klackalice, uređen letnjikovac.

"Posađene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su i tuje, ukrasno bilje. Novo je, vaspitačice su ga spremile jer nas vole i paze.Mi i moji drugari se družimo, i to što se prijateljstvo širi. Najviše mi se sviđa ljuljaška
i ono za penjanje, ovde gore" saglasni su mališani.
"Jedno bezbedno, zdravo i radno okruženje koje je u stvari okruženje za rad, za igru, za druženje", kaže Vesna Džikić, direktorka predškolske ustanove.
Mesec  dana radili su zajedno, deca, roditelji, Komesarijat, IOM, vaspitačice, migranti, komšije. Uloženo je više od  500 sati volonterskog rada.
"Iskreno nismo na početku verovali da ćemo sve stići u tom kratkom roku, ali podrška zajednice ponovo se pokazala kao prava stvar. Od srca smo svi dali i dobili jednu lepu energiju, jednu lepu priču koja je sad počela", kaže Milica Anđelković Jovanović iz IOM.
"Da se negde stvori prilika za bezbednu socijalizaciju, povratak tim normalnim društvenim aktivnosti, da se na bezbedan način uči i radi i da se ljudi nastave međusobno poznavati i zbližavati" istče Jelena Ribać iz IOM.
Petnaestoro dece migranata bilo je do sada u vrtiću Čarolija, povezali su se sa vršnjacima iz Vranja, prilagodili lokalnoj sredini. U Prihvatnom centru u Vranju više  nema migranata, objekat  se renovira, a od jeseni tu će biti Centar za azil.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vrtić “Čarolija” u Vranju dobio prvi Eko park

Izvor: JužneVesti.com, 06.Jul.2021

Dvorište vrtića “Čarolija” u Vranju opremljeno je novim mobilijarima za igru dece napravljenim od prirodnog i reciklirajućeg materijala, a ideja za izgradnju Eko parka potekla je od Komesarijata za izbeglice i migracije i Međunarodne organizacije za migracije, jer je do sada 15 deteta iz Prihvatnog...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.