Izvor: Blic, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vole se na kineskom, svađaju na srpskom

Vole se na kineskom, svađaju na srpskom

LESKOVAC - Moj Lan je najromantičniji, najpažljiviji, najnežniji i najlepši muškarac na svetu. Donosi mi ruže bar jednom nedeljno, kuva ručak, kupuje mi skupe poklone za naše godišnjice, i ljubav pokazuje na svakom koraku. Tako svog supruga Kineza opisuje Sunčica Lan Todorović (36), prva i za sada jedina Leskovčanka udata za Kineza.

Ljubav između nje i Suguo Lana (32) iz grada Ćintijen blizu Šangaja planula >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je na prvi pogled pre šest godina. Posle osmomesečnog zabavljanja, izgovorili su sudbonosno 'da'. Njihove porodice - srpska i kineska, brak su odmah blagosiljale, ali leskovačka čaršija još uvek na tu vezu gleda s podozrenjem.

- Smeta mi što čujem dobacivanja dok ulicom idemo zagrljeni, i to, ponekad, vrlo prostačka. Čak i neki moji prijatelji još ne odobravaju naš brak. A ja sam najsrećnija žena na svetu. Kineski muževi su vrlo pažljivi i smireni. Kod njih nema nervoze, nema gunđanja i sitničarenja, a žena je u kući glavna - objašnjava Sunčica dok zaljubljeno gleda svog, uvek nasmejanog, Lana, inače uspešnog poslovnog čoveka. Njih dvoje drže pod zakup deo robne kuće u Leskovcu i bivšu robnu kuću '7. juli' u Vranju, a žive na relaciji Leskovac-Vranje-Kina.

Sunčica je karatistkinja. Lana je upoznala na treningu kung-fua u Leskovcu.

- Kad sam je ugledao, noge su mi se odsekle. Učinio sam sve da me zapazi i zavoli. Moj san da imam ženu s plavom kovrdžavom kosom datira iz dečačkih dana kada sam u Hongkongu kupio poster dvoje zaljubljenih - plava žena i crni muškarac. Taj poster još držim u svojoj sobi u Kini - priča na solidnom srpskom jeziku Sugao, osmo, najmlađe dete u porodici Lan.

I u dalekom Ćintijenu dvoje mladih izaziva znatiželju prolaznika i komšija.

- To je manji grad i belaca gotovo da nema. Kinezi, posebno deca, prilaze mi na ulici i pipaju moju kosu, zagledaju mi se u oči. Ponekad mi bude neprijatno, ali sve zaboravim kad se nađem pored svekrve i svekra, zaove i njene porodice, koji me obožavaju. Meni imponuje kineska kultura, tradicija, njihova opuštenost i ljubaznost. Svi su tamo kul. Postoji velika verovatnoća da se zauvek preselimo u Kinu - otkriva Sunčica deo zajedničkih planova.

Lan uzvraća komplimente istom merom. - Srbi su veoma dobri i srdačni ljudi, ali za sitnice se nerviraju i reaguju kao vatra. Pomalo me nervira to što posao odlažu za sutra, mada sam se već navikao na tu njihovu osobinu - objašnjava Lan.

Sunčica i Suguo se i posvađaju i u takvim situacijama Kinez odlično barata srpskim jezikom.

- Svađa se kao pravi Srbin, ali ne sme da mi priđe bliže jer se plaši mojih karate veština. Kad vidim da prenagli, zapretim mu njegovom majkom - i on odmah ućuti. Tome su me naučile Kineskinje jer su kineske svekrve uvek na strani snaja i spremne su da oteraju sinove od kuće ako ne slušaju svoje žene - veli Sunčica.

Milica Ivanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.