Vojvođani usvojili Statut

Izvor: RTS, 08.Nov.2009, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođani usvojili Statut

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili Predloga statuta sa Predlogom zakona o utvrđivanju nadležnosti Pokrajine. Za Statut glasalo 84, protiv bilo 20 poslanika.

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su pravno-tehničko usaglašavanje Predloga statuta sa Predlogom zakona o utvrđivanju nadležnosti Pokrajine, koje je po hitnom postupkom predložilo Izvršno veće Vojvodine.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić zadovoljan je zato što je Izvršno veće Vojvodine prihvatilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << amandmane njegove partije na Predlog zaključaka o pravno tehničkom usaglašavanju predloga Statuta i Predloga zakona o nadležnostima.

Dačić je precizirao da SPS smatra da Vojvodina ne može da se definiše u Statutu kao deo srednje Evrope, već samo kao autonomna pokrajina građanki i građana koji u njoj žive i kao neodvojivi deo Republike Srbije.

Takođe, SPS smatra da Vojvodina može da osniva predstavništva u regionima Evrope i u Briselu uz saglasnot Vlade Srbije, rekao je Dačić i dodao da je SPS podneo amandman kojim se precizira da Vojvodina ne može da sklapa međudržavne ugovore, već samo međuregionalne sporazume.

Novi Sad ne može da se definiše kao glavni grad, već glavni administrativni centar Vojvodine.

Prema njegovim rečima, cilj ovih amandmana jeste da se Statut i Predlog zakona o nadležnostima uskalde sa Ustavom Srbije, kao i da se izbegne da Vojvodina dobije bilo kakav atribut državnosti.

O korekciji predloga stautata, usvojenog 14. oktobra prošle godine, glasalo je 105 poslanika - za je bilo 84, protiv 20, a jedan poslanik nije glasao.

Stav Izvršnog veća obrazložio je pokrajinski sekretar za nacionalne manjine, upravu i propise Tamaš Korherc, a u raspravi su učestvovali predsednici poslaničkih grupa i njihovi zamenici, osim poslanika LSV i SNS koji su ranije napustili sednicu.

Večeras usvojenu konačnu verziju predloga statuta će sastaviti Odbor Skupštine Vojvodine za propise i uputiti Skupštini Srbije na davanje saglasnosti.

Prema najavi predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović tekuća sednica republičkog parlamenta mogla bi biti prekinuta kako bi se započela nova na kojoj bi bio razmatran Predlog statuta i zakona o prenosu nadležnosti Pokrajine.

Dejanovićeva je najavila da bi Statut i Zakon o prenosu nadležnosti mogli biti usvojeni krajem ovog meseca.

Predsednica srpskog parlamenta je ocenila da je pitanje Statuta Vojvodine "par ekselans političko pitanje", zbog čega bi dalje odlaganje njegovog usvajanja u republičkom parlamentu, posebno kada je Socijalistička partija Srbije postigla politički dogovor unutar vladajuće koalicije, samo otvorilo prostor "da se neki bave politikom radi politike, a ne radi građana".

Pajtić očekuje snažnu podršku Skupštine Srbije 

Predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić očekuje da će statut Vojvodine i Zakon o nadležnostima pokrajine dobiti snažnu podršku i u Skupštini Srbije.

Pajtić je, po završetku sednice pokrajinskog parlamenta, podsetio da je više od dve trećine poslanika prihvatilo zaključak o usaglašavanju Predloga statuta sa Predlogom zakona o nadležnostima.

"Time su se predstavnici ogromne većine grđana Vojvodine opredelili za dalji proces decentrazlicije i regionalizacije društva", rekao je Pajtić i dodao da su ti procesi preduslovi za brži ekomski razvoj, bržu, jeftinu i efikasniju administraciju ne samo u Vojvodini već u čitavoj Srbiji.

On je dodao da su decentralizacija i reginalizacija ne samo preduslov modernizacije društva nego i osnovne tekovine moderne civilizacije i osnovne tekovine moderne Evrope.

U tom smislu jasno će se razgraničiti one stranke koje se iskreno zalazu za evropske inegracije, a koje ne, kazao je Pajtić.

Rasprava po hitnom postupku o izmenama Predloga statuta usledila je odmah po usvajanju izveštaja o budžetu.

Poslanici Skupštine Vojvodine su sa 70 glasova za i 20 protiv, posle gotovo sedam časova rasprave, pauza i više prekida, prihvatili izveštaj o izvršenju pokrajinskog budžeta za prvih devet meseci ove godine.

U tih devet meseci pokrajinski budžet ostvario je prihod od 51 milijardu dinara, što je 82 odsto od planirane 61 milijarde, a na rashodovnoj strani je 36 milijardi, ili 63 odsto planiranog.

Sednica nekoliko puta prekidana

Prvi put, sednicu je prekinuo predsednik Skupštine Šandor Egereši kada je proglasio pauzu u radu u trajanju od gotovo sat i po, iako rasprava o prvoj tački dnevnog reda, posvećenoj prihodima i rashodima u budžetu u prvih devet meseci ove godine, nije bila okončana.

Sednica Skupštine Vojvodine drugi put je prekinuta, pošto je predsedavajući Siniša Lazić naložio pauzu od petnaestak minuta kako bi okončao verbalni duel poslanika DS i SRS.

Poslanik DS-a i predsednik Opštine Bač Tomislav Bogunović zamolio je, naime, kolege iz Srpske radikalne stranke da na sednici ne pominju ime bivšeg gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića, nedavno puštenog iz zatvora da se brani sa slobode, jer nije prisutan.

Bogunović je takođe zatražio da poslanik radikala Saša Santovac, koji je i pomenuo svog sugrađanina Kneževića, napusti dvoranu.

Šef poslaničke grupe SRS-a Milorad Mirčić rekao je "da ima pravde u zatvoru bi bio on (Bogunović), a ne Knežević".

Mirčić je pozvao poslanika iz Bača da se napolju, ako treba, obračunaju i fizički.

SNS ne radi bez TV prenosa

Poslanici Srpske napredne stranke (SNS) napustili su sednicu nezadovoljni time što je u 18 sati prekinut direktan TV prenos sednice.

Predsednik poslaničke grupe te stranke Igor Mirović je u obrazloženju naveo da je prekidom prenosa povređen poslovnik o radu skupštine Vojvodine i da u takvim uslovima nema smisla da poslanici SNS i dalje učestvuju u radu sednice.

Predsednici poslaničkih grupa Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije Milorad Mirčić i Borko Ilić zatražili su da se sednica ponovo prekine i da se predsednici svih poslaničkih grupa dogovore o eventualnom TV prenosu.

Predsedavajući Siniša Lazić, potpredsednik Skupštine iz DS-a, je obavestio poslanike da se sednica snima i da će snimak biti emitovan odloženo.

Salu napustili i delegati LSV-a

Salu su ranije napustili delegati Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), uprkos tome što je Vlada Srbije prihvatila sve njihove amandane vezane za Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.

Poslanici LSV su, naime, ispoštovali odluku svog Glavnog odbora da o statutu ne treba raspravljati dva puta.

Šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški objasnio je da je njihovo napuštanje skupštine principijelan stav jer je, kako je rekao, još pre godinu dana Predlog statuta usvojen i takav akt je dobar i dovoljan građanima Vojvodine.

"Mi ne želimo da prihvatimo da budemo đaci ponavljači i smatramo da će novom raspravom o Predlogu statuta biti poniženi i skupština i građani koji su je birali", rekao je Bogaroški.

Bogaroški je napomenuo da, iako je LSV prihvatila da izmene predloga statuta budu minimalne, napuštanje skupštine je principijelno pitanje.

Opozicija protiv Predloga statuta 

Visoki rukovodioci Demokratske stranke Srbije i nekoliko desetina članova DSS-a i građana protestovali su ispred Izvršnog veća i Skupštine Vojvodine u Novom Sadu povodom usvajanja Predloga pokrajinskog statuta.

"Dolazimo danas da ukažemo javnosti i vladajućoj garnituri da nama ne treba pravljenje od Vojvodine banana država. Hteli bi da poručimo Socijalističkoj partiji Srbije da ih tada čeka jogurt i revolucija", rekao je Aleksandar Žorić iz Omladine DSS-a.

Milorad Mirčić iz Srpske radikalne stranke rekao je da je bitno da ta stranka kritikuje sve ove namere i da ukaže javnosti kakva je realna opasnost. "Faktički ovo je početak federalizacije Srbije i tu je manje bitno kako će ko da se ponaša", istakao je Mirčić.

Srpska napredna stranka ocenila je da bi usvajanje "protivustavnog" Statuta i Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine predstavljao udar bez presedana na državno jedinstvo Srbije, njen pravni poredak, institucije, i ravnopravnost građana.

SNS je u saopštenju navela 10 razloga zbog čega su Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti i Statut Vojvodine protivni interesima države i građana Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.