Vojska sprečila ID da zauzmu deo Sinaja

Izvor: B92, 04.Jul.2015, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vojska sprečila ID da zauzmu deo Sinaja"

Predsednik Egipta Abdel-Fatah al-Sisi rekao je da je njegova vlada sprečila pokušaj ID da zauzmu deo poluostrva Sinaj i tamo uspostave svoju vladavinu.

Sisi je rekao da su pripadnici ID pokušali da proglase "Islamsku državu, po svom konceptu, na poluostrvu Sinaj" i zahvalio vojsci jer je "uspela da spreči veoma veliki plan".

"Niko ne može Egipćanima da nametne nešto što oni ne žele. Da bi stigli do Egipćana, moraju da prođu pored vojske, sinova Egipta", naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Sisi u obraćanju vojnicima na Sinaju, preneo je AP.

Egipatska vlada je u sredu pokrenula kampanju vazdušnih udara na položaje ID nakon žestokog napada džihadista na Šeik Zuveid, u kojem su poginule desetine ljudi.

Egipatska vojska je saopštila da je tom prilikom poginulo 17 vojnika i 100 džihadista, ali izvori iz lokalnih bezbednosnih snaga i hitne pomoći ističu da je broj poginulih vojnika najmanje 70, dok se među džihadistima broj žrtava meri desetinama.

Egipatske snage bezbednosti često su bile meta napada, posebno na Sinaju, nakon svrgavanja islamističkog predsednika Mohameda Morsija 2013. i žestokog obračuna vlasti sa njegovim pristalicama.

Za neke od najsmrtonosnijih napada odgovornost je preuzela grupa Ansar Bejt al-Makdis, koja je promenila ime u Sinajska provincija prošle godine pošto se zaklela na vernost Islamskoj državi.

Sadašnji predsednik al-Sisi, koji je kao komandant vojske učestvovao u svrgavanju Morsija, rekao je da Sinajska provincija i druge ekstremističke grupe predstavljaju suštinsku pretnju Egiptu, drugim arapskim državama i Zapadu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.